Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu a salutat, marţi, declaraţiile ministrului austriac Susanne Raab, referitoare la plata a 337 milioane de euro, pentru alocaţiile copiilor nerezidenţi, inclusiv pentru cetăţenii români

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Salut declaraţiile ministrului austriac Susanne Raab, referitoare la plata a 337 milioane de euro, rambursări automate ale sumelor de bani restante în urma indexării alocaţiilor copiilor nerezidenţi, inclusiv pentru cetăţenii români, conform hotărârii CJUE/iunie 2022,în cauza C-328/20,în care RO a intervenit prin MAE”, a transmis ministrul de Externe, pe Twitter. 

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a pronunţat pe16 iunie 2022, hotărârea sa în cauza C-328/20, Comisia Europeană (Comisia) împotriva Austriei, acţiune în constatarea neîndeplinirii de către statul membru menţionat a unor obligaţii prevăzute de Regulamentul nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială, precum şi de Regulamentul nr. 492/2011 privind libera circulaţie a lucrătorilor în cadrul Uniunii.

CJUE, a constatat, în esenţă, că prin instituirea unui mecanism de ajustare a alocaţiilor familiale şi a creditului fiscal pentru copilul aflat în întreţinere, aplicabil în cazul lucrătorilor ai căror copii au reşedinţa permanentă în alt stat membru UE, Austria a încălcat obligaţii care îi revin în temeiul Regulamentului nr. 883/2004 şi al Regulamentului nr. 492/2011. 

 

De asemenea, CJUE a constatat că, prin instituirea, pentru lucrătorii migranţi ai căror copii au reşedinţa permanentă în alt stat membru UE decât Austria, a mecanismului de ajustare a bonusului familial „plus”, a creditului fiscal pentru persoanele care asigură singure veniturile unui cuplu, a creditului fiscal pentru persoanele care asigură singure educaţia unui copil şi a creditului fiscal pentru întreţinere, Austria a încălcat obligaţii care îi revin în temeiul Regulamentului nr. 492/2011.

Hotărârea CJUE este în concordanţă cu poziţia constant exprimată de România pe tema indexării alocaţiilor copiilor nerezidenţi. De altfel, România, prin Ministerul Afacerilor Externe - Agentul Guvernamental pentru CJUE, a intervenit în cauza C-328/20, în susţinerea Comisiei Europene. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.