Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici îşi prezintă luni, într-o conferinţă de presă, punctul de vedere în legătură cu monumentul dedicat ”eroilor” fostei Securităţi din Cimitirul Eroilor din Piteşti,

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
La conferinţa programată la ora 12, la sediul asociaţiei din strada Mântuleasa nr.10, sunt aşteptaţi să participe preşedintele asociaţiei Sergiu Rizescu, vicepreşedintele Leonard Cîmpeanu, lideri ai filialei Dolj Ilie Cotoi şi Ovidiu Biolan, precum şi alîi membri ai conducerii.
Înaintea conferinţei, la ora 9;00, reprezentanţi ai Asociaţiei Foştilor Seţinuţi Politici se întâlnesc cu premierul Nicolae Ciucă, la Palatul Victoria.
 
Monumentul dedicat celor din serviciile de informaţii, inclusiv din fosta Securitate comunistă, a fost inaugurat în 14 septembrie la capela militară din Cimitirul Eroilor din Piteşti, iniiţiativa aparţinându-i  preşedintelui Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere (ACMRR) Argeş.
La ceremonie au participat, conform argespress.ro, cadre militare în rezervă ale SRI, SIE şi Direcţiei de Informaţii Militare din mai multe judeţe ale ţării, reprezentanţi ai asociaţiilor de rezervişti ai MAPN, MAI, precum şi membri ai Asociaţiei Cultul Eroilor Regina Maria.
„Serviciile de informaţii au cerut multe jertfe generaţiilor care au precedat şi vor mai cere încă. Ele însă nu au putut oferi şi nu vor oferi niciodată vreo favoare a recunoştinţei celor sortiţi să poarte povara acestor grele misiuni.  E lung şirul celor care au sacrificat zeci de ani, de zile şi de nopţi şi au depus un imens capital de străduinţă pentru a aduce cu un pas mai departe soarta acestor instituţii”, a declarat la eveniment col.(r) Dumitru Şovar, preşedinte ACMRR SRI Argeş, organizatorul evenimentului.
Demersul a fost criticat de Daniel Şandru, directorul Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului, care a afirmat la Europa FM că nu poate fi vorba sub nicio formă de eroi ai Securităţii.

„Inclusiv activitatea de informaţii, pe care o invocă cei care au făcut acest eveniment, internă sau externă a securităţii, a avut o puternică amprentă represivă. Aşa-zisul front nevăzut, pe care din nou îl invocă cei care au organizat acest eveniment este, de fapt, folosit de propaganda sovietă. În realitate, era doar unul dintre modurile de apărare şi întărire a statului totalitar şi represiv. Şi mai spun un lucru: să le fie ruşine”, a declarat Daniel Şandru.

Un punct de vedere pe acest subiect a fost prezentat şi de Reprezentantul special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei, Alexandru Muraru, care a cerut autorităţilor ”să retragă monumentul dedicat «eroilor» fostei Securităţi” din Cimitirul Eroilor din Piteşti, ”oraşul în care s-au petrecut cele mai mari abuzuri ale Poliţiei Politice din regimul comunist”. ”Ridicarea unui monument funerar în onoarea foştilor ofiţeri de Securitate şi amplasarea sa în incinta Cimitirului Eroilor din Piteşti este o acţiune care contravine angajamentelor asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene”, a afirmat el.
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.