Preşedintele Senatului, Anca Dragu a declarat, marţi, în şedinţa de plen în care se dezbate cererea PNL-PSD şi UDMR de revocare a sa din funcţie, că ceea ce se întâmplă astăzi este un abuz de putere şi o tentativă de a acapara total o instituţie a statului român, un fenomen numit tirania majorităţii. ”Regulile democraţiei spun că minoritatea se supune majorităţii”, a spus senatorul PNL Daniel Fenechiu, iar Alina Gorghiu a spus că Anca Dragu ar fi trebuit să îşi dea demisia, pentru a evita să fie supusă la vot această revocare din funcţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anca Dragu a declarat de la tribuna Senatului că în Constituţie se prevede în mod expres stabilitatea funcţiilor de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru a evita abuzuri.

”Constituţia, decizii ale CCR şi chiar practica democratică arată clar că acest demers de înlăturare a preşedintelui Senatului din funcţie este nejustificat. Ceea ce se întâmplă astăzi este un abuz de putere şi o tentativă de a acapara total o instituţie a statului român, un fenomen numit tirania majorităţii.

Preşedintele Senatului nu are puterea de a forma sau de a da jos guverne, nici de a transforma simple propuneri în legi, are însă rolul de a semnala derapajele din Parlament, şi cel mai important, poate sesiza CCR cu privire la legile asupra cărora există suspiciuni de neconstituţioalitate”, a mai spus Dragu.

Ea a anunţat că USR va ataca la CCR această revocare din funcţie.

”Vă anunţ că revocarea preşedintelui Senatului va constitui subiectul unei sesizări la Curtea Constituţională”, a afirmat Anca Dragu. ”

”Nu există abuz de putere în democraţie, pentru că regulile democraţiei spun că minoritatea se supune majorităţii”, a răspuns Daniel Fenechiu, liderul senatorilor PNL. 

”A ne spune  nouă astăzi că dacă schimbăm preşedinte Senatului care nu are în spate o majoritate este abuz de putere, înseamnă a nega esenţa democraţiei în sine”, a afirmat el. 

Alina Gorghiu a replicat, la rândul ei, că politica elegantă şi matură ţine cont de ”configuraţia politică”. 

”Era cel mai bun moment să îşi dea demisia, nu să fie supusă plenului unei asemenea proceduri”, a afirmat Gorghiu. 

Liderul senatorilor UDMR a afirmat că revocarea preşeidntelui Senatului nu reprezintă o pedeapsă. ”Dacă legiuitorul ar fi dorit ca o minoritate să conducă senatul în contraponderea unei majorităţi, atunci noi, cei de la UDMR, am fi condus Senatul de 30 de ani”, a spus Turos Lorand. 

Senatorul Claudiu Târziu a anunţat că AUR se va abţine la vot, pentru că există suspiciuni privind încălcarea Constituţiei. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.