Candidatul independent Nicuşor Dan conduce în topul vizibilităţii la TV în prima săptămână a campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, urmat în ordine de Victor Ponta, Elena Lasconi şi Crin Antonescu, relevă analiza Klarmedia - TV Index Prezidenţiale 2025, realizată pe baza conţinutului difuzat de posturile TV naţionale, fiind incluse în top canalele care au difuzat un volum semnificativ de materiale despre candidaţi. Studiul reflectă volumul total al materialelor, fără a distinge între tonul pozitiv, negativ sau neutru al apariţiilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În perioada 4-13 aprilie, candidatul cu cea mai mare vizibilitate la posturile de televiziune a fost Nicuşor Dan, cu un total de 1.723 de materiale în care a fost menţionat. Acesta este urmat de Victor Ponta, care a apărut în 1.348 de materiale, de Elena Lasconi cu 1.198 de menţiuni, Crin Antonescu cu 1.023 şi George Simion, prezent în 958 de materiale.

La polul opus, cu cea mai redusă vizibilitate în media TV, se află candidaţii Sebastian Constantin Popescu, Silviu Predoiu şi John Ion Banu, care au fost menţionaţi în cele mai puţine materiale în perioada monitorizată.

Evenimente

26 mai - Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie - Perspectivele macroeconomice și fiscale ale României

Topul vizibilităţii candidatilor la posturile TV:

1. Nicuşor Dan – 1.723 materiale

2. Victor Ponta – 1.348 materiale

3. Elena Lasconi – 1.198 materiale

4. Crin Antonescu – 1.023 materiale

5. George Simion – 958 materiale

Cele mai active posturi TV în ceea ce priveşte difuzarea de materiale despre candidaţii la alegerile prezidenţiale au fost Realitatea Plus şi Antena 3 CNN, cele două având un număr foarte apropiat de menţiuni, urmate de România TV, B1 şi Digi24, care completează topul canalelor cu cea mai intensă acoperire mediatică a candidaţilor la alegerile prezidenţiale în prima săptămână.

Canalele TV cele mai active:

Cele mai multe materiale despre candidaţii la alegerile prezidenţiale au fost generate de:

1. Realitatea Plus

2. Antena 3 CNN

3. Romania TV

4. B1

5. Digi24

Mesaje cheie si teme dominante:

Topul vizibilităţii TV este condus de Nicuşor Dan, candidatul care a înregistrat cel mai mare număr de apariţii în studiul Klarmedia - TV Index Prezidenţiale 2025. Cele mai multe menţiuni au fost înregistrate la posturile Realitatea Plus, Antena 3 CNN, România TV şi Digi24.

În spaţiul TV, Nicuşor Dan este prezentat ca un candidat pro-european şi anti-sistem, însă se întâmplă frecvent ca imaginea sa să fie asociată cu problemele de mediu din Bucureşti, cu situaţia comunităţilor vulnerabile, cu starea parcurilor sau cu criza căldurii şi a apei calde in anumite zone ale Capitalei. Mesajele sale centrale vizează reforma şi eficientizarea administraţiei, transparenţa în finanţare, precum şi poziţionarea ca independent în afara structurilor tradiţionale de putere. De asemenea, sunt aduse în atenţia publicului şi controverse privind relaţiile sale cu afacerişti influenţi, ale căror legături geopolitice rămân dificil de clarificat. În planul politicii externe, Nicuşor Dan pledează pentru menţinerea fermă a României în Uniunea Europeană şi NATO, exprimându-şi opoziţia faţă de politicile suveraniste, considerate de el ca fiind o ameninţare la adresa stabilităţii ţării, relevă analiza realizată de Klarmedia pentru prima săptămână de campanie electorală, acoperind perioada 4–13 aprilie 2025.

Victor Ponta se află pe poziţia a doua în analiza Klarmedia - TV Index Prezidenţiale 2025, cu un număr important de menţiuni în perioada analizată. Cele mai frecvente apariţii au fost înregistrate la Realitatea Plus, România TV, Antena 3 CNN şi B1 TV.

În spaţiul televizat, Victor Ponta se conturează ca un candidat care promovează o viziune pragmatică asupra patriotismului, prin mesajul central „România pe primul loc”. Se poziţionează ca apărător al intereselor naţionale, dar susţine totodată o politică de vecinătate responsabilă, cu accent pe echilibru în relaţiile regionale. Discursul său include referinţe constante la lupta anti-corupţie şi la necesitatea unei justiţii funcţionale, încercând să se diferenţieze printr-o retorică axată pe responsabilitate şi eficienţă. În acelaşi timp, apar în spaţiul media şi controverse legate de anumite legături sau decizii din trecut, care continuă să fie parte din percepţia publică asupra candidaturii sale.

Elena Lasconi ocupă locul al treilea în topul vizibilităţii TV al candidaţilor la alegerile prezidenţiale, cu cele mai multe menţiuni înregistrate la Antena 3 CNN, Realitatea Plus, România TV şi Digi24.

Temele dominante care definesc prezenţa sa mediatică includ lupta internă din USR, dar şi critici directe la adresa lui Nicuşor Dan, care ating inclusiv aspecte din viaţa personală şi relaţiile de familie. Lasconi se poziţionează ca o candidată determinată, insistând public asupra refuzului de a se retrage din cursa electorală. Mesajele sale sunt marcate de perseverenţă şi rezilienţă, reafirmând constant că „nu va preda armele” şi că „va lupta până la capăt”. De asemenea, în discursul său apare frecvent critica sondajelor de opinie, pe care le consideră manipulatoare şi utilizate ca instrumente pentru a-i submina legitimitatea şi şansele în competiţie.

Crin Antonescu se află pe locul patru în analiza Klarmedia - TV Index Prezidenţiale 2025, cu cele mai multe menţiuni înregistrate la Antena 3 CNN, Realitatea Plus, România TV şi B1 TV.

Discursul său este conturat ca fiind unul responsabil, orientat spre conciliere şi unitate, cu un accent puternic pe integritatea statului de drept, reforma justiţiei şi colaborarea solidă cu partenerii occidentali, în special Uniunea Europeană şi NATO. Mesajul său politic se axează pe stabilitate, apărarea instituţiilor statului, combaterea corupţiei, creşterea încrederii cetăţenilor în instituţii şi dezvoltare economică prin atragerea fondurilor europene, pledând totodată pentru menţinerea cotei unice de impozitare. Crin Antonescu propune imaginea unui preşedinte-cetăţean, care „ascultă şi uneşte” şi care poate mobiliza eficient resursele naţionale. Deşi discursul său general este moderat şi echilibrat, se remarcă şi atacuri ferme şi uneori tăioase la adresa adversarilor politici, pe care îi acuză de oportunism, lipsă de loialitate şi trădare faţă de electorat. Consolidarea relaţiilor externe, reconcilierea naţională şi lupta împotriva corupţiei se numără printre mesajele-cheie care i-au conturat profilul mediatic în această etapă a campaniei.

George Simion ocupă poziţia a cincea în topul vizibilităţii TV, cu cele mai multe menţiuni înregistrate la Realitatea Plus, România TV şi Antena 3 CNN.

Simion se poziţionează ca lider al curentului suveranist din România, promovând un discurs puternic anti-sistem, centrat pe independenţă naţională, valori tradiţionale şi respingerea influenţelor externe, pe care le consideră distructive pentru identitatea şi suveranitatea ţării. Campania sa este marcată de conflicte interne în AUR, acuzaţii din partea presei şi controverse privind finanţarea şi promovarea online. Mesajele sale insistă asupra ideii că România trebuie să îşi recupereze suveranitatea, criticând implicarea excesivă a unor structuri străine în deciziile politice interne. George Simion susţine că actuala clasă politică este coruptă şi manipulează voinţa poporului, iar instituţiile sunt instrumente ale unui sistem care trădează interesele naţionale. Pe plan economic, promovează o viziune naţionalistă, pledând pentru răscumpărarea resurselor strategice, oferind exemplul unei companii din sectorul de energie, despre care afirmă că trebuie readusă în posesia românilor. De asemenea, exprimă rezerve faţă de actualele relaţii ale României în cadrul UE şi NATO, sugerând că românii sunt trataţi ca parteneri de rang secund.

Lavinia Şandru se remarcă printr-o prezenţă TV concentrată în special la Antena 3 CNN, fiind postul care a generat cele mai multe menţiuni în perioada analizată.

În intervenţiile sale, Lavinia Şandru se poziţionează ca un candidat axat pe corectitudine şi apropiere faţă de cetăţeni, punând accent pe combaterea abuzurilor şi pe susţinerea interesului cetăţeanului simplu. Temele dominante din discursul său includ siguranţa şi securitatea alimentară, dar şi critica sistemului de pensii speciale, pe care îl consideră inechitabil şi abuziv.

Daniel Funeriu ocupă locul şapte în topul vizibilităţii TV în perioada analizată, fiind prezent în spaţiul mediatic ca un candidat independent cu profil intelectual şi tehnocrat.

Se poziţionează ca un reformist în domeniul educaţiei, cu un discurs construit în jurul transparenţei, justiţiei drepte şi integrităţii în procesul electoral. Mesajul său central este legat de explicarea clară a evenimentului excepţional privind anularea alegerilor prezidenţiale din decembrie 2024, temă pe care o abordează în paralel cu critici privind disfuncţionalităţile sistemului judiciar. Pe plan educaţional, promovează iniţiative concrete precum eliminarea cursurilor în trei schimburi şi introducerea educaţiei nutriţionale în şcoli. Temele care conturează prezenţa sa publică includ educaţia, justiţia, integritatea şi reforma clasei politice, cu mesaje clare şi ferme împotriva corupţiei şi a „găştilor” politice.

Cristian Terheş se află pe poziţia a opta în topul vizibilităţii TV, cu cele mai multe menţiuni înregistrate la Antena 3 CNN, Digi24 şi TVR1.

Se poziţionează ca un candidat suveranist, conservator şi reformator, care susţine cu fermitate protejarea identităţii naţionale, valori tradiţionale, transparenţa în politică şi corectitudinea procesului electoral. Este critic faţă de alţi candidaţi din zona suveranistă, pe care îi consideră inconsecvenţi şi lipsiţi de caracter solid. Cristian Terheş a contestat anularea alegerilor prezidenţiale din decembrie 2024, semnalând vulnerabilităţi ale procesului electoral şi cerând remedierea abuzurilor din administraţia electorală, precum şi transparenţă deplină în organizarea alegerilor.

John Ion Banu Muscel ocupă poziţia a noua în topul vizibilităţii media, cu cele mai multe menţiuni la posturile Antena 3 CNN, Digi 24 şi TVR Info.

Candidatul se remarcă printr-un discurs ferm pe teme precum securitatea internă, pedeapsa capitală şi dreptul la purtarea armei. Banu Muscel susţine reintroducerea pedepsei cu moartea ca o măsură de descurajare a criminalităţii şi ca un mijloc de protejare a siguranţei publice. Acesta foloseşte identitatea sa dublă, româno-americană, pentru a- şi legitima parcursul si poziţiile politice.

Silviu Predoiu ocupă locul 10 în topul vizibilităţii media, având cele mai multe menţiuni pe postul Antena 3 CNN.

Candidatul pune un accent deosebit pe experienţa sa în domeniul serviciilor şi securităţii naţionale, subliniind implicarea sa civică şi distanţându-se de statutul de „politician”. Predoiu susţine transparenţa serviciilor secrete, promovând un echilibru şi neutralitate în politica externă. Mesajele sale se concentrează pe teme de securitate şi relaţii externe, iar el se prezintă ca o alternativă „profesională” la clasa politică actuală.

Sebastian Constantin Popescu se află pe ultima poziţie în topul vizibilităţii media, fără ca vreun post TV să se distingă printr-un număr semnificativ de menţiuni.

Mesajele sale se concentrează pe justiţie, iar candidatul se prezintă ca o alternativă pentru electoratul preocupat de problemele legate de justiţie şi nedreptăţi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.