Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu (PNL), a afirmat, referitor la femeile în politică, faptul că procentul acestora a scăzut în Parlamentul României. Gorghiu a explicat că bărbaţii din politică în general nu abordează teme precum educaţia copiilor, sănătatea acestora sau depresia post-natală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Întrebată dacă sunt apreciate femeile în politică, Alina Gorgiu a adus în discuţie mai multe cifre.
 
”Femeile, în general, merită să fie apreciate mai mult în societate. Politica este o oglindă a societăţii. Aş vrea să aduc nişte cifre în discuţie. Dacă mă refer doar la procentajul femeilor din Parlament, în urmă cu câţiva ani procentajul era undeva la 20 la sută, astăzi a scăzut undeva la 17-18 la sută. În luna martie, vorbim dimineaţa, la prânz şi seara despre femei şi ăsta e contextul în care bărbaţii ne laudă, ne aduc flori şi bomboane. După ce a trecut luna martie, uităm să lăudăm aportul femeii în politică, în mediul de business, în absolut orice domeniu şi uităm cât de necesare sunt anumite standarde pe care alte ţări europene le au fără să mai discute de cadrul legal”, a declarat Alina Gorghiu, într-o emisiune difuzată sâmbătă seară, de Digi24.
 
Ministrul Justiţiei a făcut referire la o lege blocată de trei ani, care prevede ca minim 30 la sută din Parlament să fie reprezentat din femei.
 
”Vă amintesc că am iniţiat o lege care presupune să ai un minim 30 la sută femei sau bărbaţi în Parlament. E o lege care de vreo 3 ani de zile stă blocată, deşi nu cred că există bărbat în politica românească pe care să nu îl fi auzit, să nu spună: «vai, cât vă apreciez, doamnelor, dar ce bine că sunteţi în viaţa publică, cât de sănătoasă e prezenţa dumneavoastră aici»”, a afirmat Gorghiu.
 
Alina Gorghiu a spus că bărbaţii din politică nu abordează anumite teme pe care femeile le-ar aborda.
 
”Avem 51 virgulă ceva procente de femei în societate. Dacă stai să te gândeşti la maniera în care trebuie să legiferezi fenomenul violenţei domestice, fenomenul egalităţii de şanse, partea de educaţie, partea de  sănătate, cum să trimiţi copilul la şcoală, ce să dai de mâncare copilului, cum se tratează depresia post-natală... Sunt atât de multe teme pe care Parlamentul le abordează mult mai simplu, eficient, curat, cu o femeie decât cu un bărbat. Bărbaţii în general nu abordează genul acesta de teme pe care le-am menţionat. Atunci îţi dai seama cât de necesar este să creşti procentul femeilor în politică”, a precizat Alina Gorghiu.
 
Întrebată ce doare în viaţa politică, ea a spus că nu dor cuvintele.
 
”Nu dor cuvintele. În timp dor din ce în ce mai puţin cuvintele, însă ce doare în politică în general este lipsa de încredere, zâmbitul în faţă şi când ţi-a întors spatele: «hai mă, e o femeie în politică, tot noi băieţii decidem aici la masă cine, ce, cum». La ochii albaştri se reacţionează probabil cel mai sexist în politica românească”, a adăugat Alina Gorghiu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.