Comisia de anchetă a Senatului privind abuzurile asupra minorilor a iniţiat două proiecte legislative, paşi necesari şi urgenţi pentru siguranţa copiilor şi tinerilor beneficiari ai sistemului de protecţie specială, anunţă, vineri, preşedintele comisiei, senatoarea PNL Alina Gorghiu. Primul proiect vizează monitorizarea post instituţionalizare a tinerilor care părăsesc sistemul de protecţie specială, dar numai cu acordul lor, pentru o perioadă de doi ani iar cea de-a doua propunere se referă la modificarea şi completarea Codului de procedură penală în sensul protejării copiilor instituţionalizaţi de traume în plus pe parcursul procedurilor de audiere în cadrul instanţelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Membrii Comisiei de anchetă a Senatului privind investigarea cazurilor de abuzuri sexuale sau a oricăror abuzuri fizice împotriva minorilor din serviciile de tip rezidenţial aflate în subordinea Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului au iniţiat două propuneri legislative, cu impact pentru o parte din beneficiarii sistemului de protecţie specială”, se arată în comunicatu semnat de preşedintelel comisiei.

Potrivit Alinei Gorghiu, ambele iniţiative legislative s-au conturat ca urmare a dezbaterilor ample cu reprezentanţii instituţiilor publice şi ai organizaţiilor neguvernamentale invitate la şedinţele Comisiei de anchetă, care a fost înfiinţată nu doar cu scopul de a identifica viciile sistemice care au contribuit la înfăptuirea abuzurilor sexuale sau a oricăror abuzuri fizice împotriva minorilor beneficiari ai serviciilor de tip rezidenţial aflate în subordinea DGASPC, dar şi de a stabili măsuri care ar trebui luate pentru remedierea problemelor investigate.


”Marcăm astfel şi două momente de rezonanţă pentru asigurarea şi respectarea drepturilor copilului: 1 Iunie – Ziua Internaţională a Copilului şi 5 iunie – Ziua împotriva violenţei asupra copilului în România”, precizează aceasta. 

Alina Gorghiu afirmă că prima propunere vizează monitorizarea post instituţionalizare a tinerilor care părăsesc sistemul de protecţie specială, dar numai cu acordul lor, pentru o perioadă de doi ani.

”Sunt informaţii esenţiale, care ar trebui cunoscute nu doar pentru evaluarea eficienţei sistemului, ci mai ales pentru adaptarea lui, astfel încât fiecare tânăr care iese din sistemul de protecţie socială să poată fi capabil să îşi folosească potenţialul maxim şi să fie bine pregătit pentru viaţa de adult independent, nu să devină victima traficului de persoane sau a altor reţele infracţionale, de exemplu proxenetism sau droguri”, precizează senatoarea.

Ea menţionează că este o măsură necesară, care trebuie implementată cu celeritate.

”Fiecare zi în care nu produce efecte poate duce la periclitarea ireversibilă a viitorului pentru unul sau mai mulţi tineri ieşiţi din sistemul de protecţie. Acesta este şi motivul pentru care, deşi măsurile propuse prin această îniţiativă sunt cuprinse şi într-un proiect al Guvernului, dar care trenează în reexaminare pe agenda de lucru a Camerei Deputaţilor, solicităm procedură de urgenţă la ea”, afirmă Gorghiu. 


Cea de-a doua propunere vizează modificarea şi completarea Codului de procedură penală în sensul protejării copiilor instituţionalizaţi de traume în plus pe parcursul procedurilor de audiere în cadrul instanţelor.

Astfel, ”copilul victimă/martor a infracţiunilor, în special a celor săvârşite cu violenţă, ori a infracţiunilor privitoare la viaţa sexuală, va fi audiat numai după luarea unei măsuri speciale de protejare a sa prin înlocuirea reprezentantului instituţiei cu un psiholog, care va oferi consiliere de specialitate minorului pe toată durata procedurilor judiciare. Este obligatoriu ca minorul să fie scos de sub orice influenţă din partea persoanelor în anturajul cărora se afla anterior”, spune Gorghiu.

”Toţi copiii trebuie protejaţi de lege. Este dreptul lor”, mai precizează senatoarea în mesaj. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.