Europarlamentarul USR PLUS Alin Mituţa a solicitat, marţi la dezbaterea comisiei pentru control bugetar a Parlamentului European, efectuarea unei anchete în cazul acuzaţiilor de fraudă legate de programul ITI Delta Dunării, un mecanism european de 1,1 miliarde de euro dedicat dezvoltării comunităţilor şi ridicării nivelului de trai în regiunea Deltei Dunării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El a atras atenţia, de asemenea, asupra necesităţii de a îmbunătăţi sistemul de gestiune a acestor programe, posibilitatea fraudelor apărând şi din cauza unor proceduri prea complicate de accesare a fondurilor, arată un comunicat de presă al USR PLUS.

„Nu putem băga sub preş un posibil furt de 1 miliard de euro din fonduri europene. Aceste cazuri trebuie cercetate de organele competente cât mai repede şi, pentru a preveni astfel de situaţii pe viitor, trebuie să modificăm sistemul de gestiune, control şi monitorizare a acestor programe în România şi în celelalte state UE. Fără o asumare clară a responsabilităţilor de gestiune şi de control, banii europeni vor ajunge mereu în buzunarul clientelei de partid, iar asta va afecta atât credibilitatea României, cât şi oamenii şi comunităţile care ar trebui să primească aceşti bani. Beneficiarii acestor bani nu trebuie să aibă de suferit din cauza unor politicieni corupţi care ar trebui să îi servească, nu să îi fure”, a declarat Alin Mituţa, într-o intervenţie din partea grupului Renew, conform sursei citate.

O investigaţie jurnalistică apărută în presa din Olanda, Germania şi România atrăgea atenţia asupra faptului că banii europeni destinaţi comunităţilor din Delta Dunării, obţinuţi prin Programul ITI Delta Dunării, ar fi fost deturnaţi către firme de casă ale preşedintelui Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu (PSD), apropiat al lui Eugen Teodorovici, fost ministru PSD al fondurilor europene, care a proiectat acest program.

În urma acestor dezvăluiri, Comisia Europeană a suspendat temporar plăţile pentru programul ITI Delta Dunării, iar OLAF şi DNA anchetează deja mai multe cazuri de posibile fraude, conflicte de interes şi corupţie legate de acest program. Acuzaţiile sunt analizate în mod oficial şi de Autoritatea de Audit din cadrul Curţii de Conturi, aceasta fiind însă condusă de fostul parlamentar PSD Niculae Bădălău, fapt care nu oferă garanţii prea mari de corectitudine.

Comisia pentru control bugetar a Parlamentului European a dat asigurări că va corecta problemele legate de gestiunea fondurilor ITI Delta Dunării pentru următoarea perioadă bugetară, iar noile reguli vor fi discutate inclusiv cu autorităţile naţionale, mai indică sursa menţionată.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.