Deputatul Alexandru Rafila a declarat, joi, după discuţiile cu PNL, pe capitolul de Sănătate din programul de guvernare, să s-a discutat despre accesul extins la testare, putându-se înfiinţa peste 1.000 de centre de testare. Despre testarea gratuită timp de 60 de zile, în regim gratuit, a românilor care merg la locul de muncă, în sistemul de stat, Rafila a precizat că este o măsură pe o perioadă limitată de timp şi a arătat că vaccinarea este singura soluţie pentru a evita valul 5 al pandemiei de COVID-19.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rafila a prezentat propunerile pe domenil sănătate, el precizând că se doreşte accesul extins la testare. ”Putem înfiinţa mult peste 1.000 de centre unde se poate face testare. Problema este accesul la aceste teste”, a spus deputatul PSD.

Partidele îşi mai propun acordarea asistenţei medicale ambulatorii, pacienţii să se adreseze cât mai aproape de casă şi să beneficieze de tratament, accesul la terapie antivirala şi stimularea producţiei interne de antivirale. 

Rafila a mai enumerat evaluarea rapidă a spitalelor şi creşterea siguranţei cât este posibil în secţiile ATI.

Despre testarea gratuită timp de 60 de zile, în regim gratuit, a românilor care merg la locul de muncă, în sistemul de stat, Rafila a precizat că este o măsură pe o perioadă limitată de timp şi a arătat că vaccinarea este singura soluţie pentru a evita valul 5 al pandemiei de COVID-19. 

Alexandru Rafila a explicat că testarea se întâmplă în multe ţări din Europa.

”Noi ne-am pomenit în vârful pandemiei cu o presiune mare pe populaţie şi o ameninţare de luare a unor măsuri intempestive, inclusiv la adresa personalului medical, de care este nevoie în asigurarea asistenţei medicale.

”Lucrul ăsta trebuie să înceteze şi de asemenea trebuie să înceteze discriminarea”, a spus el. 

Rafila a arătat că ”vaccinarea este singura soluţie pentru că noi vrem să evităm valul cinci şi evitarea acestui val, va exista dacă populaţia acestei ţări va decide să se vaccineze”. 

El a mai arătat că nicio ţară nu a introdus testarea pe termen nedefinit, astfel că va exista o ”dimensionare a testării, în funcţie de posibilităţile financiare ale României şi pe o perioadă scurtă de timp”. 

La rândul lui, fostul ministru liberal al Sănătăţii, Nelu Tătaru a spus că a cerut o evaluare de la Ministerul de Finanţe, privind impactul bugetar al testării gratuite la locul de muncă, pentru două luni de zile.

”Am introdus cele două luni cu testare gratuită din discuţiile cu organizaţiile profesionale. Contextul în care se accepta un certificat de vaccinare şi anumite condiţii, şi alternativa testării, dar cu plată, am încercat să o aşezăm în aceste două luni în care să agreăm un context legal în care să se introducă acest certificat”, a spus el.

Tătaru a arătat că în acest moment, se lasă la latitudinea celor din prvat cum vor să facă accesul la locul de muncă.

Noi venim doar pentru sectorul public”, a menţionat el.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.