Activităţile electorale stabilite în calendarul pentru alegerile locale din 5 iunie încep marţi, procedurile privind achiziţiile pentru ştampile şi timbre autocolante sunt în curs de finalizare, iar până sâmbătă vor fi desemnaţi, prin tragere la sorţi, judecătorii din Biroul Electoral Central.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Până marţi 22 martie, când încep activităţile electorale pentru alegerile locale, trebuie să fie finalizată numerotarea circumscripţiilor electorale judeţene şi a municipiului Bucureşti.

În zilele următoare, dar nu mai târziu de 26 martie, trebuie să fie desemnaţi judecătorii din Biroul Electoral Central (BEC) în şedinţă publică, prin tragere la sorţi, dintre magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. A doua zi după desemnarea membrilor BEC pentru alegerile locale vor fi desemnaţi, prin vot secret, preşedintele BEC şi locţiitorii acestuia, potrivit calendarul electoral adoptat prin hotărâre de guvern.

Ministerul Afacerilor Interne a anunţat, luni, că a început pregătirile pentru alegerile locale care vor avea loc pe 5 iunie, fiind deja demarate procedurile de achiziţie pentru ştampile şi timbrele autocolante. 

"Au fost demarate deja şi se află în fază de finalizare procedurile de achiziţie pentru ştampilele şi timbrele autocolante, au fost puse la dispoziţia Instituţiilor Prefectului sumele de bani necesare achiziţiilor pentru alegeri şi s-au pregătit resursele necesare pentru operaţionalizarea Biroului Electoral Central (BEC)”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.

Jandarmii vor începe să păzească sediul BEC de vineri 25 martie. De asemenea, în perioada imediat următoare vor începe activităţile de instruire a prefecţilor şi va fi planificată prima şedinţă a Comisiei Tehnice Centrale, prezidată de ministrul Afacerilor Interne.

În ceea ce priveşte asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică, raportat la perioada de precampanie, ministrul Afacerilor Interne a cerut Poliţiei Române şi Jandarmeriei să intensifice prezenţa la acţiunile şi manifestările publice şi să acţioneze cu fermitate în aplicarea strictă a legii.

Până pe 6 aprilie, partidele, alianţele şi organizaţiile minorităţilor pot să comunice semnele electorale. Până pe 12 aprilie, numărul de alegători din Registrul Electoral trebuie comunicat Autorităţii Electorale Permanente.

Ultima zi pentru depunerea candidaturilor este 26 aprilie. Campania electorală va începe pe 7 mai şi se va încheia pe 4 iunie. Secţiile de votare vor fi deschise publicului pe 5 iunie la ora 7.00, iar urnele se vor închide la ora 21.00. 

Alegerile locale din 2016 au trei noutăţi importante. Preşedintele consiliului judeţean nu va mai fi ales prin vot direct, ci la fel ca înainte de 2008. Astfel, va fi desemnat preşedinte unul dintre consilierii judeţeni.

Alegătorii vor primi la alegerile din 5 iunie trei buletine de vot, pentru primar, consilieri locali şi consilieri judeţeni, şi nu patru aşa cum s-a întâmplat la la alegerile locale din 2012. O altă noutate este aceea că secţiile de votare vor fi informatizate, primul reprezentant al comisiei de votare cu care alegătorii se vor întâlni va fi operatorul de calculator, care va introduce datele astfel încât să se evite fraudele prin vot multiplu. Alegerile din 2016 aduc o schimbare şi în privinţa desemnării preşedinţilor secţiilor de votare, numele acestora fiind tras la sorţi în mod electronic. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.