Liderii Alianţei USR-PLUS, Dacian Cioloş şi Dan Barna, au declarat, duminică, într-o conferinţă de presă la Constanţa, că este lăudabil faptul că ALDE dă semne că susţine alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi l-au invitat pe Călin Popescu Tăriceanu să susţină o astfel de lege în Parlament, alături de PNL, USR, PMP, UDMR. Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, sâmbătă, tot la Constanţa, că alegerea primarilor trebuie să se facă în două tururi de scrutin, considerând că situaţia actuală, cu alegerea într-un tur, pentru candidaţii formaţiunii sale este un handicap, în timp ce pentru partidele mari este un avantaj nemeritat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Iniţiativa «Oameni noi» despre asta este. Primul punct ca importanţă şi ca impact la nivel naţional este exact revenirea la alegerea primarilor în două tururi pentru că în prezent reprezentativitate unor primari din ţară se bazează pe votul a 8 sau 12 la sută din electorat, ceea ce era de-a dreptul ridicol. Am folosit şi folosim toate instrumentele legale la nivel parlamentar şi la nivel de iniţiativă cetăţenească pentru modificarea legii”, a declarat Barna, duminică, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa.

El a spus că a văzut că şi ALDE a dat mesajul că este de acord cu acest lucru, precizând că e lăudabil că reprezentanţii acestui partid au pusee de normalitate.

“Am văzut acum zilele trecute că şi ALDE începe să dea mesaje că ar trebui să revenim la alegerea primarilor în două tururi, ceea ce e un lucru foarte bun faptul că au pusee de normalitate. E surprinzător, dar e lăudabil”, a spus liderul USR

Dan Barna a menţionat că la Bucureşti este nevoie de un candidat comun al opoziţiei pentru a o învinge pe Gabriela Firea la alegerile locale de anul viitor.

“Şi din această perspectivă, ce pot să vă spun despre Alianţa USR –PLUS este că ne vom asigura că vom avea cei mai buni şi mai credibili candidaţi care să maximizeze şansele pentru un rezultat bun, fiind perfect conştienţi că la Bucureşti, de exemplu, repet această poveste, pentru a o scoate pe Gabriela Firea din mecanismul de furat resursele publice ale Bucureştiul pe care l-a construit acolo, e nevoie să existe un candidat unic al opoziţiei”, a precizat liderul USR.

La rândul său, Dacian Cioloş, prezent la conferinţa de presă, a răspuns acuzaţiilor aduse sâmbătă, de reprezentanţii ALDE, care au afirmat tot la Constanţa, că pe când era prim-ministru nu a dorit să dea o ordonanţă de urgenţă pentru ca alegerile locale să aibă loc în două tururi de scrutin. Cioloş a explicat că susţine ca alegerile să fie în două tururi, dar crede că aceasta este o decizie care trebuie asumată politic în Parlament.

“Susţin alegerile pentru primari în două tururi, e cel mai democratic. Această decizie, care este una politică trebuie asumată politic în Parlament pentru că dacă nu e asumată politic în Parlament oricând Parlamentul poate să schimbe această decizie. Şi am pus acolo un exerciţiu de logică şi am spus aşa: vor partidele din Parlamentul României în majoritate alegeri în două tururi? PNL, ALDE, PSD, UDMR şi aşa mai departe, atunci nu era încă USR în Parlament, vor alegeri în două tururi? Păi dacă vor, de ce au nevoie de ordonanţă de urgenţă? De ce nu pot vota o lege în Parlament?”, a spus Cioloş.

El a explicat că, dacă Guvernul ar fi dat o asemenea ordonanţă de urgenţă, atunci exista riscul ca o majoritate din Parlament să întoarcă această decizie după organizarea alegerilor şi astfel acestea să fie anulate şi în acel caz vinovat ar fi fost socotit Executivul care a dat ordonanţă pe o lege eminamente politică.

Cioloş spune că Parlamentul avea responsabilitatea legitimităţii.  

“Pentru un astfel de subiect, aşa cum s-a întâmplat şi cu alte teme în 2016,  Parlamentul, care avea o responsabilitate a legitimităţii, cum spuneau ei, legitimitatea cetăţenilor, a alegătorilor, să ia astfel de decizii. Aruncau pisica peste gard la Guvern că doar e Guvernul tehnocrat şi poate să le ia pe toate. Toată mizeria pusă sub preş în 25 de ani de zile în educaţie, în sănătate, în corupţia din administraţia publică, fonduri europene ş.a.m.d era scoasă atunci la suprafaţă pentru că era foarte uşor, era un guvern în care puteai să dai pentru că era un an electoral”, a menţionat fostul premier.

Cioloş consideră că politicienii români nu îşi asumă responsabilitatea.

“Şi atunci de ce vii să dai vina pe guvern tehnocrat pentru că nu îţi asumi responsabilitatea? Ăştia sunt politicienii noştri, fac jocuri politice şi nu îşi asumă responsabilitatea. Mi-am asumat responsabilitatea atunci şi am spus nu. Vom da ordonanţă de urgenţă pe ceea ce într-adevăr e urgent şi legile care trebuie decise politic în Parlament să îşi asume politicienii în Parlament decizia asta. Dar punctul meu de vedere a fost şi atunci clar cum e şi acuma, avem nevoie de alegeri în două tururi”, a precizat liderul PLUS.

Cioloş îl invită pe Călin Popescu Tăriceanu să susţină acest demers alături de PNL, USR, PMP şi UDMR şi spune că îl va felicita dacă face acest lucru.

“Şi acum eu îl invit pe domnul Tăriceanu să susţină alături de PNL, alături de USR, alături de PMP, alături de UDMR şi ce partide mai avem în Parlament, că cred că numai PSD nu e de acord cu două tururi, aşa cum stau lucrurile acuma. Păi atunci ce discuţie mai avem? Hai să votăm legea. Săptămâna viitoare poate să fie gata votată legea şi avem alegeri în două tururi şi o susţin, mă duc şi îl felicit pe domnul Tăriceanu dacă face lucrul ăsta. Dar să îl facă”, a precizat Dacian Cioloş.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.