Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat, joi, că numărul total de cetăţeni cu drept de vot încrişi în Registrul electoral, la finalul lunii iunie, este de 18.981.972, cu 1.046 mai puţini faţă de ultima informare publică realizată de AEP, când figurau, pe 31 mai, 18.983.018 alegători români.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Diferenţele apar ca urmare a operaţiunilor curente efectuate de primari în Registrul electoral aferent unităţilor administrativ-teritoriale conduse de aceştia şi a importului de date de la Direcţia Generală de Paşapoarte”, informează AEP, într-un comunicat de presă.

Sursa citată mai arată că în perioada 1-30 iunie, la nivelul primăriilor au fost operate în Registrul electoral următoarele radieri:

- 21.207 persoane au fost radiate ca urmare a decesului, conform prevederilor art. 37 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare;

- 166 de persoane au fost radiate ca urmare a încadrării în prevederile art. 39 din aceeaşi lege, referitor la radierea din Registrul electoral a alegătorilor cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege sau au fost puşi sub interdicţie.

Un număr de 115 persoane au redobândit drepturile electorale ca urmare a expirării perioadei de radiere.

Numărul de alegători care au împlinit 18 ani în aceeaşi perioadă este de 18.780, aceştia fiind înscrişi în Registrul electoral din oficiu, de către AEP, pe baza comunicării Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date.

„Datele importate de la Direcţia Generală de Paşapoarte în data de 02.06.2020 relevă că au intrat în evidenţe 1.560 de alegători noi, iar un număr de 128 de alegători nu mai figurează în Registrul electoral, ca urmare a decesului sau a pierderii cetăţeniei. Menţionăm că, din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, un număr de 18.250.349 au domiciliul sau reşedinţa în ţară, iar 731.623 au domiciliul în străinătate şi sunt posesori de paşaport CRDS”, potrivit sursei menţionate.

Potrivit Legii nr. 208/2015, Registrul electoral este un sistem informatic naţional de înregistrare şi actualizare a datelor de identificare a cetăţenilor români cu drept de vot şi a informaţiilor privind arondarea acestora la secţiile de votare. Registrul electoral este structurat pe judeţe, municipii, oraşe, comune, pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară. Persoanele autorizate să efectueze operaţiuni în Registrul electoral cuprinzând cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sunt primarii sau persoanele desemnate de către primari, prin dispoziţie, conform legii, mai indică AEP.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.