Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat, luni, că au fost validate 7.512 cereri de înscriere în Registrul Electoral depuse de alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, cu 1.431 de cereri în plus faţă de situaţia din urmă cu două săptămâni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dintre cei 7.512 alegători care au cerut înscrierea, 5.627 menţionează opţiunea pentru votul prin corespondenţă, iar 1.885  pentru votul în secţiile de votare.

Cererile de înscriere în Registrul electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă au fost depuse în 38 de ţări, iar cele cu opţiunea pentru votul în secţiile de votare au fost depuse în 31 de ţări. 

Pentru votul prin corespondenţă cele mai multe cereri au venit din Spania - 2045, Italia - 953, Franţa - 186, Germania - 170, Belgia - 117 şi Marea Britanie - 131.

Amenajarea la cerere a unei secţii, pe lângă cele din ambasade, consulate şi filialele Institutului Cultural Român, este posibilă doar dacă se primesc cel puţin 100 de cereri din aceeaşi localitate.

AEP transmite că singura localitate din străinătate unde a fost atins pragul minim de 100 de alegători înscrişi în Registrul electoral necesar pentru organizarea unei noi secţii de votare este Soroca, din Republica Moldova, în care s-au înscris înregistrat 115 cetăţeni români cu drept de vot. În aceeaşi ţară, foarte aproape de îndeplinirea acestei condiţii legale este localitatea Căuşeni, unde s-au înscris în Registrul electoral 95 de alegători.  

”AEP face apel la cetăţenii români din afara graniţelor ţării să se adreseze misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în vederea depunerii documentelor necesare înscrierii în Registrul electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă sau la o secţie de votare din apropierea locuinţei. De asemenea, Autoritatea recomandă alegătorilor români din străinătate să se informeze la Ministerul Afacerilor Externe în legătură cu organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare în afara ţării”, transmite Autoritatea.

Guvernul a pus în dezbatere publică OUG privind alegerile parlamentare şi votul prin corespondenţă, care prevede că MAE va putea propune deschiderea de noi secţii de votare, în funcţie de necesităţi, permite votul pe liste suplimentare pentru mai multe categorii de persoane şi permite înregistrarea în Registrul electoral şi prin mail.

Potrivit proiectului de OUG, aplicarea prevederilor actuale din legile care stabilesc desfăşurarea scrutinului şi votul prin corespondenţă "ar putea avea ca efect crearea unor dificultăţi în exerciţiul dreptului de a alege al cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, prin limitarea numărului secţiilor de votare".

Este modificată astfel Legea 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, şi se introduce posibilitatea ca Ministerul Afacerilor Externe să propună Autorităţii Electorale Permanente înfiinţarea unor noi secţii de vot în străinătate în termen de 15 zile de la aducerea la cunoştinţă publică a datei alegerilor.

Secţiile normale se vor deschide, ca şi până acum, pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare, secţiile consulare, dacă acestea funcţionează în locaţii diferite, şi institutele culturale, dar şi în localităţile unde cel puţin 100 de persoane fac o solicitare.

Guvernul simplifică şi procedurile de înscriere în Registrul electoral, care permite astfel şi votul prin corespondenţă, introducând posibilitatea transmiterii actelor necesare şi prin poştă electronica.

Proiectul de OUG va fi discutat cel mai probabil în prima şedinţă de Guvern de după revenirea Parlamentului din vacanţă, în septembrie, înainte de acest moment Executivul neavând voie să adopte Ordonanţe de Urgenţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.