Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat că numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 30 iunie este de 18.914.403, cu 3.305 mai mulţi faţă de ultima informare publică din luna mai.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Diferenţele apar ca urmare a operaţiunilor curente efectuate de primari în Registrul electoral aferent unităţilor administrativ-teritoriale conduse de aceştia şi a importurilor de date de la DEPABD.

Precizăm că, în perioada 01.06.2021 – 30.06.2021, la nivelul primăriilor au fost operate în Registrul electoral următoarele radieri:

  • 22.257 persoane au fost radiate ca urmare a decesului, conform prevederilor art. 37 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare;
  • 41 persoane au fost radiate ca urmare a încadrării în prevederile art. 39 din aceeaşi lege, referitor la radierea din Registrul electoral a alegătorilor cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege sau au fost puşi sub interdicţie.

Un număr de 331 persoane au redobândit drepturile electorale ca urmare a expirării perioadei de radiere. 

Numărul de alegători care au împlinit 18 ani în perioada 01.06.2021 – 30.06.2021 este de 19.620, aceştia fiind înscrişi în Registrul electoral din oficiu, de către Autoritatea Electorală Permanentă, pe baza comunicării Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date. 

Ca urmare a importurilor de date de la DEPABD au apărut 5.652 alegători noi care au împlinit vârsta de 18 ani înainte de data de 1 iunie 2021.

Menţionăm că, din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, un număr de 18.164.382 au domiciliul sau reşedinţa în ţară, iar 750.021 au domiciliul în străinătate şi sunt posesori de paşaport CRDS.

Potrivit Legii nr. 208/2015, Registrul electoral este un sistem informatic naţional de înregistrare şi actualizare a datelor de identificare a cetăţenilor români cu drept de vot şi a informaţiilor privind arondarea acestora la secţiile de votare. Registrul electoral este structurat pe judeţe, municipii, oraşe, comune, pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în tara. Persoanele autorizate să efectueze operaţiuni în Registrul electoral cuprinzând cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în tara sunt primarii sau persoanele desemnate de către primari, prin dispoziţie, conform legii”, arată comunicatul de presă al AEP. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.