Activiştii socialişti din România au lansat, sâmbătă, o petiţie publică prin care susţin implementarea unui salariu minim la nivel european care să fie egal cu 60 la sută din salariul mediu al fiecărei ţări membre. Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a fost primul care a semnat petiţia. „În contextul în care actualul Guvern a blocat creşterea salariului minim, haideţi să-i obligăm prin acest demers european să facă acest lucru” spune Ciolacu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Preşedintele PES Activists România, Victor Negrescu, a anunţat sâmbătă după amiază, la deschiderea Forumului Naţional PES Activists România „Un nou contract social european“, că socialiştii români sprijină ideea implementării unui salariu minim european şi lansează o petiţie în acest sens. 
„Lansăm în dezbatere publică (...) un sprijin coerent a tot ceea ce înseamnă partea de drepturi sociale, să vorbim despre ele deschis şi să nu mai stăm în defensivă în faţa atacului lansat de dreapta vizavi de toate aceste drepturi de care oamenii ar trebui să beneficieze. Această dezbatere atât de importantă este legată de o dezbatere care are loc la nivel european, mă refer aici la recenta propunere a Comisiei Europene de a începe discuţiile privind un salariu minim european. Noi astăzi încercăm să arătăm că stânga românească e preocupată de acest subiect (...) vrem să arătăm sprijin pentru acest demers şi lansăm o petiţie publică prin care vrem să arătăm sprijinul românilor vizavi de o temă socială importantă şi, mai ales, să susţinem pe colegii noştri la nivel european, în Parlamentul European, dar mai ales la nivelul Comisiei să introducă o astfel de măsură aşa cum a fost ea discutată iniţial, m refer aici la ideea aceasta de a ridica salariul minim european şi de a avea un salariu minim european la un nivel de 60 la sută din salariul mediu din fiecare ţară. Practic, o raportate la ceea ce înseamnă economia naţională, dar o raportare la tot ceea ce înseamnă egalitatea a nivel european” a afirmat Victor Negrescu la debutul evenimentului organizat la Bucureşti.
Invitat la forum, preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a fost primul care semnat petiţia lansată de activiştii PES , el afirmând că este „onorat” de invitaţia lansată de aceştia de a deschide lista semnatarilor. 
Ciolacu a afirmat în discursul ţinut în cadrul Forumului activiştilor PES, că va propune luni conducerii PSD să susţină acest demers. 
„Vă propun ca Partidul Social Democrat  să se asocieze demersului dvs şi de aceea luni, în Biroul Permanent Naţional al partidului, voi propune susţinerea acestui demers. Semnez petiţia pentru că este despre un subiect important pentru stânga românească şi europeană: este vorba despre un trai decent. Despre un venit care să asigure o şansă celor care muncesc să aibă un viitor în România, să aibă grijă de familiile lor, fiind recompensaţi adecvat pentru munca prestată.  PSD a susţinut în permanenţă creşterea salariului minim pe economie pentru că o societate dezvoltată este o societate echitabilă, o societate în care ne asigurăm că munca este valorificată. Poate nu a avut suficientă capacitate de a negocia şi de a avea partenerii necesari unui asemenea demers, cum sunt sindicatele.” a spus Marcel Ciolacu. 
Acesta a catalogat drept „ilegal” demersul Guvernului de a-şi asuma răspunderea pe Legea Bugetului de stat. 
„Mulţi ne blamează că în guvernările PSD am vorbit prea mult  de creşteri de salarii şi de pensii Ar fi trebuit să facem, poate precum PNL-ul, să tăiem tot. Vom face în continuare acest lucru, pentru că noi credem în continuare acest lucru pentru că noi credem într-o distribuţie echitabilă a bogăţiei. Bugetul României este compus din banii dumneavoastră,, el nu trebuie făcut în spatele uşilor închise şi trecut prin asumări ilegale de răspundere. Trebuie să le spune oamenilor de ce nu măresc alocaţiile, de ce întârzie creşterile salariale promise sau caută soluţii să nu respecte legile ţării, legea pensiilor. (...) În contextul în care actualul Guvern a blocat creşterea salariului minim, haideţi să-i obligăm prin acest demers european să facă acest lucru” a adăugat liderul interimar al PSD.

Comisia Europeană a lansat prima etapă a consultării cu partenerii sociali cu privire la introducerea unui salariu minim garantat la nivelul întregii Uniuni Europene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.