Premierul ungar Viktor Orban a declarat, referindu-se la declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis pe tema proiectului de autonomie a Ţinutului Secuiesc, că aşteaptă să se clarifice situaţia, iar dacă partea ungară va fi nevoită, va ridica mănuşa aruncată. ”Deocamdată nu recomand să ne aplecăm după ea”, a afirmat Orban, conform MTI.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit relatării MTI, întrebat, în emisiunea “Bună dimineaţa, Ungaria!” a postului naţional de Radio Kossuth, în legătură cu atitudinea manifestată de şeful statului român, Klaus Iohannis, care a acuzat PSD că “vrea să vândă Ardealul ungurilor”, Viktor Orbán a precizat că a cunoscut în persoana preşedintelui un om demn de respect, care îşi susţine principiile, prin urmare Ungaria respectă România şi pe preşedintele ei.

Tocmai din acest motiv, el observă cu nedumerire cele ce se întâmplă, pentru că asemenea fraze nu a auzit venind din România ”nici măcar în cele mai tulburi perioade antidemocratice”.

“Eu aştept să se clarifice situaţia, să înţelegem ce s-a întâmplat. (…) Bineînţeles, dacă vom fi nevoiţi, vom ridica mănuşa aruncată, dar deocamdată nu recomand să ne aplecăm după ea”, a declarat premierul ungar, subliniind că nu se ştie dacă e vorba de provocare, de un “accident” sau de primele mişcări ale unei noi strategii naţionale româneşti.

Prim-ministrul a făcut apel la calm, ca toate acestea să se clarifice, iar Ungaria să încerce mai degrabă să menţină relaţiile de bună vecinătate, să-i respecte pe români, aşteptând totodată aceeaşi atitudine faţă de maghiarii care trăiesc în România, faţă de maghiarii din Ungaria şi statul ungar.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că este incredibil ce se întâmplă în Parlament, acuzând PSD că a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaţilor o lege care acordă o autonomie largă Ţinutului Secuiesc. Preşedintele a susţinut că, în timp ce autorităţile se luptă cu pandemia, PSD se luptă în birourile din Parlament să dea Ardealul ungurilor. El l-a salutat în limba maghiară pe liderul PSD Marcel Ciolacu, întrebându-l ce i-a promis Viktor Orban în schimbul acestei înţelegeri. Preşedintele a mai afirmat că această situaţie este un argument în favoarea dorinţei sale de a se ajunge la alegeri anticipate, pentru că acum în Parlament este o majoritate PSD-istă toxică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.