Cel de-al treilea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări, găzduit de preşedintele Klaus Iohannis, a început luni la Bucureşti cu prima ediţie a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, la care participă companii şi oficiali guvernamentali din statele partenere în cadrul Iniţiativei, din celelalte state membre UE, din Statele Unite ale Americii, din Balcanii de Vest, Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai instituţiilor financiare europene şi internaţionale, precum şi reprezentanţi ai think-tank-urilor şi mediului academic. Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit, luni seară, în deschiderea primului Forum de afaceri al Iniţiativei celor 3 Mări de la Bucureşti, despre importanţa sprijinului oferit de instituţiile europene economiilor celor mai noi state membre UE, dar şi despre menţinerea unei relaţii transatlantice „robuste”. Corina Creţu, comisar european pentru dezvoltare regională, a transmis luni, la primul Forum de afaceri al Iniţiativei celor 3 Mări de la Bucureşti, un mesaj din partea preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care şi-a arătat speranţa faţă de menţinerea legăturii puternice dintre statele membre, dar şi a celei transatlantice. La rândul său, Andrzej Duda, preşedintele Poloniei, a vorbit despre priorităţile economice pe care statele membre trebuie să le stabilească şi urmărească şi a spus că succesul economiilor lor nu poate fi gândit în afara spaţiului european şi nici a celui transatlantic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iohannis: În ultima perioadă a avut loc o acumulare de tensiuni în economia globală

Preşedintele României a declarat: „În ultima perioadă a avut loc o acumulare de tensiuni în economia globală, care a venit pe fondul unui mediu securitar în erodare. Suntem expuşi unor riscuri majore, care afectează toţi participanţii la comerţul internaţional, bunuri şi servicii. Sunt de părere că viitorul economiei mondiale trebuie susţinut mai degrabă prin eforturi de a consolida dialogul între toate părţile implicate şi de a întări reglementările multilaterale, pentru ca acestea să fie cu adevărat eficiente”.

El a precizat că ideea înfiinţării Iniţiativei celor 3 Mări a pornit de la „constatarea menţinerii unui decalaj de dezvoltare economică între vechile şi noile state membre ale UE şi din dorinţa de atenuare a acestuia”.

„Un astfel de eveniment este cu atât mai oportun cu cât, în lumea în care trăim, cele mai importante obiective de politică externă ale statelor, şi chiar obiectivele de securitate naţională sunt legate de promovarea intereselor economice şi a aspiraţiilor de bunăstare ale cetăţenilor noştri”.

Corina Creţu, mesaj din partea lui Juncker la Forumul de Afaceri din I3M: UE trebuie să rămână unită pentru a fi puternică în faţa şocurilor externe

Corina Creţu, comisar european pentru dezvoltare regională, a transmis luni, la primul Forum de afaceri al Iniţiativei celor 3 Mări de la Bucureşti, un mesaj din partea preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care şi-a arătat speranţa faţă de menţinerea legăturii puternice dintre statele membre, dar şi a celei transatlantice.

„Comisia Europeană susţine scopul comun al şefilor de stat şi de guverne de a dezvolta proiecte comune şi sprijinim aceste proiecte în domeniul energiei, transporturilor şi tehnologiei digitale. Încurajăm realizarea unor proiecte transnaţionale în aceste domenii, iar fondurile structurale şi de investiţii pe care le gestionez cred că vor contribui la realizarea acestora împreună cu mediul privat”, a spus Corina Creţu.

Comisia Europeană, a mai spus Creţu, vede în acest summit o oportunitate unică pentru a reitera importanţa pentru Uniunea Europeană ca întreg al unui înalt nivel de interconectivitate în Europa Centrală şi de Est.

Ea a adus în prim-plan şi tensiunile geo-politice din Orientul Mijlociu, efectele evidente ale schimbărilor climatice şi criza refugiaţilor, care au avut efecte negative asupra economiilor.

„Uniunea Europeană trebuie să rămână unită, robustă şi inovatoare, pentru a putea face faţă dificilelor negocieri comerciale, pentru a putea fi independentă şi puternică în faţa şocurilor externe”, a completat Corina Creţu.

Preşedinta Croaţiei: Iniţiativa 3 Mări va ajuta ţările din estul Europei să reducă diferenţele faţă de statele din vest

Iniţiativa celor 3 Mări, care va reprezenta o bază de implementare a unor proiecte masive în domeniul infrastructurii, energiei şi digitalizării, va ajuta statele mai puţin dezvoltate din estul Europei să reducă diferenţele faţă de statele din vest şi va contribui astfel la întărirea securităţii la nivelul întregii Uniuni Europene (UE), a declarat, luni seară, la Forumului Afacerilor din cadrul Summitului Iniţiativa Celor 3 Mări de la Bucureşti, preşedinta Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarović.

”Această iniţiativă este o platformă care va ajuta statele şi companiile să lucreze împreună şi să atragă investiţii masive. Trebuie să lansăm proiecte mari în energie, infrastructură şi digitalizare. Forumul va permite formarea unor legături strânse în regiune, iar ţările din est vor primi un stimulent puternic, care le va permite să şteargă diferenţele vizibile din domeniul infrastructurii. Iniţiativa se concentrează, astfel, pe securitatea întregii Uniuni Europene”, a spus preşedinta Croaţiei.

Kolinda Grabar-Kitarović a atras atenţia asupra diferenţelor importante care există între est şi vest, diferenţe care pot fi reduse prin investiţii importante.

Preşedintele Poloniei, la Forumul de Afaceri din I3M: Vrem să fim un jucător important. Succesul economiei nu poate fi gândit în afara spaţiului european

Andrzej Duda, preşedintele Poloniei, a vorbit luni, la primul Forum de Afaceri din cadrul Iniţiativei celor 3 Mări de la Bucureşti, despre priorităţile economice pe care statele membre trebuie să le stabilească şi urmărească şi a spus că succesul economiilor lor nu poate fi gândit în afara spaţiului european şi nici a celui transatlantic.

Preşedintele Poloniei a declarat la Bucureşti. „Nu stăm fără să facem nimic. Există provocări în regiunea noastră şi încercăm să venim cu politici îndrăzneţe pentru modernizare. Cooperarea regională are, acum, noi componente şi beneficiază de noi instrumente de punere în aplicare a politicilor”.

Uniunea Europeană şi Alianţa Nord-Atlantică vor continua să reprezinte un factor cheie pentru acestă iniţiativă, a mai spus Duda.

„Vrem să fim un jucător important, vrem o integrare şi o structură corespunzătoare pentru a ne atinge obiectivele. Vrem să aprofundăm integrarea în zonele cele mai importante de dezvoltare economică - transportul, enegia şi digitalizarea. La Bucureşti are loc o extindere, de fapt, a cooperării”.

El a precizat că a întocmit o listă de priorităţi - investiţii-cheie care să asigure succesul economiilor statelor membre ale I3M.

„Totul trebuie făcut stabilind proiecte de investiţie individuale. Vorbim despre o topografie. Ea nu poate fi gândită în afara spaţiului european sau transatlantic”.

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României: Contaţi pe oamenii de afaceri, ei au această capacitate, de a utiliza oportunităţile create la nivel politic şi de a transforma viziunea în realitate

”Din punct de vedere economic, esenţa Iniţiativei celor 3 Mări o reprezintă proiectele comune care vor fi dezvoltate în cele trei mari domenii precum infrastructura, energia şi digitalizarea. Dar nu doar acestea. Se poate deschide un spaţiu larg de cooperare în domenii extrem de variate, într-un context de creştere economică şi deschidere către investiţii şi proiecte comune. Proiecte de ordinul zecilor de miliarde de euro pot să fie implementate pe termen mediu de comunităţile de afaceri din ţările participante”, a afirmat Daraban.

El a subliniat că, în prezent, camerele de comerţ din cele 12 state membre, împreună cu întreaga comunitate de afaceri pe care o reprezintă, aşteaptă să-şi aducă contribuţia la implementarea acestora.

”În general, acordul dintre camerele de comerţ subliniază în mod clar schimbul de informaţii referitor la societăţile comerciale, solvabilitatea şi bonitatea lor şi prin diseminarea oportunităţilor de afaceri. Pentru comunitatea de afaceri, aşteptarea este de a fi identificate proiectele comune si modalităţile de finanţare a lor. Forumul este cel mai complex eveniment la organizarea căruia a contribuit Camera de Comerţ şi Industrie a României”, a spus Daraban.

Daraban a subliniat şi dorinţa comunităţii de afaceri de a folosi oportunităţile acestei iniţiative.

”Personal, sunt foarte optimist, şi aici aş vrea să remarc dorinţa comunităţilor de afaceri, de a folosi oportunităţile deschise de această excelentă cooperare politică şi de a le transforma în proiecte de dezvoltare menite să aducă mai multă prosperitate şi mai multă coeziune în această parte a Europei. Contaţi pe oamenii de afaceri, ei au această capacitate, de a utiliza oportunităţile create la nivel politic şi de a transforma viziunea în realitate”, a spus Daraban.

UPDATE - Mesajul lui Donald Trump pentru participanţii la Summitul "Iniţiativa celor Trei Mări": O nouă infrastructură energetică este esenţială pentru susţinerea unei integrări economice mai profunde, deschiderea accesului la noi pieţe şi diversificarea surselor

Conform Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis, în calitate de gazdă a Summitului "Iniţiativa celor Trei Mări”, un mesaj adresat participanţilor la Summitul de la Bucureşti.

În mesajul său, preşedintele Donald Trump afimă că anul trecut a susţinut un discurs la Forumul de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări de la Varşovia, în Polonia, şi a a reafirmat sprijinul ferm al Statelor Unite pentru Iniţiativa celor Trei Mări şi ţelul comun de extindere a infrastructurii, creştere a legăturilor de afaceri, consolidare a securităţii energetice şi reducere a barierelor în calea unui comerţ liber, echitabil şi reciproc în Europa Centrală şi de Est.

"Iniţiativa celor Trei Mări are un potenţial enorm de a furniza rezultate în aceste domenii şi în alte sectoare importante de cooperare. O nouă infrastructură energetică este esenţială pentru susţinerea unei integrări economice mai profunde, deschiderea accesului la noi pieţe şi diversificarea surselor de energie în întreaga regiune. Felicit România, Bulgaria, Ungaria, Austria şi Slovacia pentru progresul înregistrat în sprijinirea diversificării energetice prin construcţia de infrastructură pentru gazoducte. Statele Unite sunt mândre să rămână partener în aceste eforturi prin exporturi de gaz natural lichefiat în această regiune de importanţă strategică şi prin participarea companiilor americane la Forumul de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări. La multe niveluri, ţara noastră rămâne dedicată colaborării cu cele 12 state membre, pentru continuarea extinderii infrastructurii energetice, de transport şi digitale", spune Donald Trump în mesajul său.

Trump îi mulţumeşte preşedintelui Klaus Iohannis pentru organizarea acestui eveniment şi lui Rick Perry, Secretarul pentru Energie, care conduce delegaţia americană la Bucureşti.

"Aştept cu interes să aflu despre progresul nostru comun în noi proiecte de investiţii şi parteneriate de afaceri. Statele Unite se angajează să rămână un puternic aliat şi partener în această Iniţiativă, pe măsură ce continuăm să ne concentrăm asupra dobândirii unei bogăţii şi securităţi sporite în secolul al XXI-lea. Vă doresc un forum productiv şi încununat de succes", încheie preşedintele american.

Summitul "Iniţiativa celor Trei Mări" are loc luni şi marţi la Bucureşti. Vor participa preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, nouă şefi de stat, doi preşedinţi de Parlamente naţionale

La acest eveniment vor participa şefi de stat şi reprezentanţi ai acestora din 12 ţări din Europa Centrală şi de Est: Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.

Preşedintele Klaus Iohannis va deschide Forumul de Afaceri, la Romexpo, deschiderea oficială fiind urmată de o sesiune plenară la care vor lua parte preşedintele Iohannis, preşedintele Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarović, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, preşedintele Austriei, Alexander van der Bellen, şi comisarul european pentru Dezvoltare Regională, Corina Creţu. Luni seară, Iohannis va găzdui la Palatul Cotroceni un eveniment cultural dedicat Centenarului României Moderne şi un dineu de gală.

Marţi, la Palatul Cotroceni, de la ora 11.00 va avea loc sesiunea plenară a summitului, care va fi moderată de Klaus Iohannis. Ulterior, preşedintele Iohannis va susţine declaraţii de presă alături de preşedintele Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarović, de prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, şi de Rick Perry, Secretarul Energiei al SUA.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, summitul de la Bucureşti va reprezenta oportunitatea politică de a valida liniile directoare strategice care stau la baza dezvoltării viitoare a Iniţiativei celor Trei Mări. Astfel, această platformă politică flexibilă are ca prim obiectiv dezvoltarea economică a statelor din regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est, prin creşterea interconectivităţii, în special pe axa Nord-Sud, dar nu numai, în trei domenii principale - transport, energie, digital - şi stimularea competitivităţii economiilor statelor participante. Al doilea obiectiv vizează creşterea convergenţei reale între statele membre ale UE, contribuind astfel la întărirea unităţii şi coeziunii în cadrul Uniunii, pentru a permite continuarea politicii de integrare europeană, ca bază pentru relansarea proiectului european. În al treilea rând, Iniţiativa are rolul de a contribui la consolidarea relaţiei transatlantice, prin încurajarea prezenţei economice a SUA în regiune ca un catalizator pentru o cooperare consolidată şi ca parte a parteneriatului transatlantic.

"Summitul găzduit la Bucureşti de preşedintele Klaus Iohannis va contribui, totodată, într-o manieră concretă, la procesul de dezvoltare a cooperării regionale, marcând trecerea Iniţiativei în faza rezultatelor tangibile. Astfel, Summitul urmăreşte exprimarea susţinerii politice a statelor participante la Iniţiativă cu privire la o listă regională de proiecte prioritare de interconectare în domeniile energiei, transporturilor şi digital, propuse de guvernele statelor participante, crearea unei reţele a Camerelor de Comerţ din statele participante la Iniţiativă, demararea demersurilor pentru înfiinţarea unui Fond de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări şi lansarea oficială a site-ului Iniţiativei", a transmis Administraţia Prezidenţială. 

În marja Summitului, va avea loc, la Romexpo, sub Înaltul Patronaj al preşedintelui Klaus Iohannis, prima ediţie a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, co-organizat de Administraţia Prezidenţială a României şi Camera de Comerţ şi Industrie a României, în cooperare cu Consiliul Atlantic al Statelor Unite şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative. La Forumul de Afaceri vor participa companii şi oficiali guvernamentali din statele partenere în cadrul Iniţiativei, din celelalte state membre UE, din Statele Unite ale Americii, din Balcanii de Vest, Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai instituţiilor financiare europene şi internaţionale, precum şi reprezentanţi ai think-tank-urilor şi mediului academic. Obiectivul Forumului este să stimuleze iniţiativele de afaceri şi investiţiile în regiune, să dezbată implementarea proiectelor prioritare, dar şi să abordeze factorii potenţiali de creştere şi inovare, cum ar fi IMM-urile, antreprenoriatul tânăr, start-up-urile şi incubatoarele de afaceri din regiune. În cadrul Forumului, vor fi organizate întâlniri de tip bussiness-to-business şi business-to-government, precum şi paneluri de dezbateri de tip policy care vor analiza implicaţiile strategice ale evoluţiilor din cadrul Iniţiativei.

Reprezentarea statelor participante la Summitul de la Bucureşti va fi asigurată la cel mai înalt nivel, prin prezenţa anunţată a nouă preşedinţi de stat, a doi preşedinţi de Parlamente naţionale, a unui prim-ministru şi a unui ministru al Afacerilor Externe.

Totodată, la Summit vor fi reprezentate, în calitate de parteneri ai Iniţiativei, Comisia Europeană, prin preşedintele Jean-Claude Juncker, guvernele Statelor Unite ale Americii, în persoana Secretarului Energiei, Rick Perry, şi al Germaniei, prin ministrul federal al Afacerilor Externe, Heiko Maas, precum şi instituţiile financiare europene şi internaţionale, prin preşedinţii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Sir Suma Chakrabarti, şi al Băncii Europene de Investiţii, domnul Werner Hoyer. Banca Mondială va fi, de asemenea, reprezentată la lucrările Summitului.

 La reuniunea plenară a summit-ului, de marţi, vor participa preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, nouă şefi de stat, doi preşedinţi de Parlamente naţionale, un prim-ministru şi un ministru al Afacerilor Externe. Summitul are ca scop realizarea unor progrese pentru creşterea interconectivităţii în regiune, în trei domenii principale - energie, transporturi şi digital. Preşedintele SUA, Donald Trump, spune, într-un mesaj transmis participanţilor la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări, că SUA rămân dedicate colaborării cu cele 12 state membre, pentru continuarea extinderii infrastructurii energetice, de transport şi digitale, arătând că Iniţiativa are un potenţial enorm de a furniza rezultate în aceste domenii şi în alte sectoare importante de cooperare.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.