Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul de promulgare a Legii pentru ratificarea Protocolului de aderare a Muntenegrului la Tratatul Atlanticului de Nord, după adoptarea de către Parlament a documentului.
Plenul Senatului a adoptat, la începutul lunii octombrie, în calitate de for decizional, Protocolul de aderare a Muntenegrului la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Bruxelles la 19 mai 2016, ratificarea având loc în prezenţa preşedintelui Parlamentului din Muntenegru, Darko Pajović.
În cadrul dezbaterilor din plen, ministrul de Externe, Lazăr Comănescu a mulţumit Parlamentului pentru promptitudinea în adoptarea acestui proiect de ratificare. ”Ne aflăm într-un moment istoric, în primul rând pentru Muntenegru care, prin ratificarea acordului, urmează să devină membru al Alianţei Nord-Atlantice, şi pentru NATO, în ansamblul ei”, a spus Comănescu.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Ministrul de Externe a mai afirmat că aderarea Muntenegrului la NATO este o continuare a politicii uşilor deschise a Alianţei Nord- Atlantice.
La rândul său, preşedintele parlamentului din Muntenegru, Darko Pajović, a afirmat în plenul Senatului că aderarea la NATO este o confirmare a faptului că Muntenegru a pornit într-o direcţie bună, pentru întărirea instituţiilor statului. ”Mulţumim statului român pentru suportul pentru a deveni membri deplini ai UE şi NATO. În Muntenegru veţi avea întotdeauna un partener de nădejde şi un prieten bun”, a mai spus Darko Pajović.
Proiectul a fost adoptat în septembrie şi de către Camera Deputaţilor.
Alianţa Nord-Atlantică a invitat în mai Muntenegrul să devină al 29-a membru al blocului militar occidental, convenind a şaptea extindere din istoria sa, în pofida obiecţiilor Rusiei.
Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg a salutat "începutul unui nou capitol" din istoria fostei republici iugoslave.
Premierul muntenegrean Milo Djukanovici a semnat protocolul de aderare, la cartierul general al NATO de la Bruxelles. El a declarat că ţara sa, bombardată de avioane NATO de război în urmă cu 16 ani, va sta, "umăr la umăr", alături de celelalte state membre. "Puteţi conta pe noi oricând", a declarat Djukanovici.
Rusia a acuzat NATO că încearcă să-i încercuiască teritoriul, dar şi ţări aliate precum Serbia, şi a avertizat că va face totul pentru a-şi apăra securitatea naţională şi interesele.
Serghei Jelezniak, un influent parlamentar rus, a avertizat că ţara sa va fi nevoită să-şi revizuiască relaţiile cu Muntenegrul, istoric o ţară apropiată de Rusia, în cazul în care Podgoriţa aderă la NATO fără să organizeze un referendum pe această temă. "Vom fi nevoiţi să ne schimbăm politica faţă de această ţară prietenă", a declarat Jelezniak. "Dacă vor fi plasate structuri NATO (pe teritoriul muntenegrean), atunci va trebui să răspundem limitându-ne contactele în sfera economică şi nu numai", a adăugat el.
Alţi oficiali ruşi au avertizat că Moscova ar putea interzice unele importuri din Muntenegru şi impune Podgoriţei unele sancţiuni comerciale.
Ceremonia de semnare a invitaţiei de aderare a Muntenegrului la NATO a avut loc în deschiderea unei reuniuni a miniştrilor de Externe din cadrul Alianţei. Din partea Statelor Unite, documentul a fost semnat de către secretarul de Stat John Kerry.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.