Ambasada Olandei la Bucureşti a transmis, joi, un punct de vedere oficial după ce în presă au apărut imagini în care ambasadoarea Stella Ronner-Grubacic apare la aceeaşi masă cu omul de afaceri Nelu Iordache, cercetat pentru fapte de corupţie şi condamnat la închisoare. Ambasada spune că diplomatul olandez a fost într-o "vacanţă privată" la Poiana Braşov, alături de familia sa, şi că restuarantul la care a fost cazată a organizat o cină de Revelion, la care au luat parte sute de persoane.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În punctul de vedere postat joi pe Facebook, Ambasada Olandei mai spune că Stella Ronner-Grubacic nu a fost consultată cu privire la poziţia sa la masă.

"Doamna Ambasador Stella Ronner-Grubacic şi familia sa au petrecut o vacanţă de ski privată în Poiana Braşov. Doamnă Ronner-Grubacic nu se afla acolo în calitatea sa oficială. Hotelul unde a fost cazată familia sa a organizat o cină cu ocazia Revelionului, la care au participat sute de invitaţi. Nu a existat nicio consultare prealabilă cu doamnă ambasador cu privire la amplasarea la masă.  Olanda urmăreşte activ evoluţia statului de drept în România, referitor la care recent a fost făcută o declaraţie, împreună cu alte şase ţări europene, în data de 21 decembrie", transmite Ambasada Olandei.

În presa tabloidă au apărut imagini cu ambasadoarea Stella Ronner-Grubacic stând la aceeaşi masă cu familia lui Nelu Iordache, la petrecerea de Revelion la Hotelul Teleferic din Poiana Braşov.

În 22 decembrie, omul de afaceri Nelu Iordache a fost condamnat de magistraţii Tribunalului Bucureşti la şase ani şi trei luni de închisoare în dosarul privind deturnarea fondurilor pentru primul tronson al autostrăzii Nădlac - Arad, în care s-a înregistrat un prejudiciu de 1,2 miliarde de lei în dauna CNADNR, a unei bănci şi a unei firme de construcţii din Spania. Decizia nu este definitivă.

Într-un alt dosar, Nelu Iordache este judecat, din mai 2014, pentru fapte de corupţie privind lucrări de modernizare a 148 de kilometri din DN 67C Transalpina, în cadrul unui contract finanţat de Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Craiova. În acest dosar, Nelu Iordache a fost achitat, însă decizia - luată în 29 decembrie de Tribunalul Bucureşti - nu este defintivă.

Ambasada Olandei se află printre cele şapte reprezentanţe diplomatice la Bucureşti care în luna decembrie au transmis un comunicat de presă comun în care au atras atenţia că modificarea în Parlament a legilor justiţiei şi amendamentele depuse la Codurile Penale riscă să pună în pericol progresele făcute de România în domeniul reformelor din justiţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.