Ministrul de Interne, Dragoş Tudorache, şi omologul său sârb, Nebojsa Stefanovici, au semnat, joi, la Timişoara, un protocol pentru înfiinţarea de patrule comune de-a lungul frontierei, pentru creşterea supravegherii în zonă. Documentul a fost semnat la o întâlnire bilaterală la care se află şi premierul Dacian Cioloş, acesta anunţând că patrulele vor funcţiona în curând.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul Dacian Cioloş a declarat, joi, la Timişoara, într-o conferinţă de presă, care a avut loc la finalul unei întâlniri cu prim-ministrul sârb, Aleksandar Vučić, că România şi Serbia vor avea patrule comune la graniţa dintre cele două ţări.

”Am discutat şi despre protecţia comună a frontierei. Vom avea patrulare comună, am convenit să analizăm posibilitatea ca la un punct de frontieră să modificăm programul în aşa fel încât să avem un nou punct de frontieră deschis 24 din 24 pentru a facilita traficul de persoane în această zonă. Am discutat şi despre ce putem face mai mult pentru a întări cooperarea legată de Dunăre şi pe partea de transport şi pe partea de turism”, a declarat Cioloş.

Întrebat de când vor funcţiona patrulele comune, Cioloş a răspuns că acţiunea va începe în perioada imediat următoare.

”Patrulele intră în acţiune în perioadă imediat următoare. Discuţii au mai tot fost în acest sens. Deja există contacte foarte frecvente între Poliţia de frontieră de o parte şi de alta, dar prin acest protocol vom avea patrulare comună şi va fi mai uşor. Legat de fluxurile migraţioniste, va fi mult mai uşor de controlat, odată cu introducerea acestor patrule comune. Cooperarea aceasta cu vecinii sârbi e una esenţială. Pentru Serbia nu e uşor să gestioneze aceste lucruri”, a spus premierul.

La rândul său, premierul Serbiei, Aleksandar Vučić, a spus că România nu a simţit  ”nici a mia parte” din ce a simţit Serbia în privinţa migranţilor.

”România ar trebui să aprecieze ce am făcut noi în procesul crizei de migranţi. România nu a simţit nici a mia parte din ce a simţit Serbia. Mulţumim pentru poziţia corectă a României faţă de Serbia”, a declarat Vučić.

Protocolul privind înfiinţarea de patrule comune la frontiera României cu Serbia a fost semnat de către ministrul de Interne, Dragoş Tudorache, şi omologul său sârb, Nebojsa Stefanovici.

Documentul va contribui la eficientizarea cooperării între instituţiile de frontieră dintre România şi Serbia şi la creşterea nivelului de supraveghere a frontierei, potrivit unui comunicat al Ministerului de Interne. 

Totodată, cei doi miniştri au convenit ca Punctul de Contact Comun de la Porţile de Fier să fie operaţionalizat până la sfârşitul anului.

Protocolul a fost semnat după o întâlnire bilaterală cu premierul sârb, la care au participat premierul Dacian Cioloş şi miniştrii Dragoş Tudorache, Lazăr Comănescu, Dragoş Pîslaru, Costin Borc şi Maria Ligor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.