Prim-vicepreşedintele Comsiei Europene, Frans Timmermans, a declarat, la dezbaterea despre statul de drept din România din plenul Parlamentului European că ultimele evoluţii privind modificările asupra legilor justiţiei şi a codurilor penale sunt o sursă de îngrijorare pentru Comisia Europeană, arătând că situaţia din România s-a deteriorat. El a mai spus că până acum Parlamentul României nu a dat semne că răspunde recomandărilor organismelor europene. "Cred sincer că încă mai avem o şansă să schimbăm situaţia", a mai spus Timmermans. De asemenea, el a cerut ca autorităţile române să înceapă o investigaţie cu privire la protocoalele serviciilor de informaţii cu instituţiile din justiţie, pentru că este nevoie de o independenţă a justiţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Astăzi este o oportunitate pentru a face un inventar a ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni. Suntem conştienţi că reforma legilor justţiei, a codurilor penale au dus la ]ngrijorări. Foarte mulţi români sunt îngrijoraţi că modificările ar putea submina lupta împotriva corupţiei. Împărtăşim aceste îngrijorări şi, din acest punct de vedere, CE are o abordare clinică", a declarat prim-vicepreşedintele Comsiei Europene.

El a amintit despre modificarea celor trei legi ale justiţiei de către Parlament, care au atras critici.  "Consiliul European a adoptat un raport în martie, dar şi raportul Comisiei de la Veneţia a fost extrem de critic. A făcut o serie de recomandări. Ştiu că Parlamentul va fi etrem de atent la acest aviz, dar este clar că Parlamentul nu a dat semne că răspunde acestor recomandări, a declarat Timmermans, arătând că aceste legi sunt cruciale pentru procurori", a afirmat prim-vicepreşedintele Comsiei Europene.

De asemenea, el a cerut ca autorităţile române să înceapă o investigaţie cu privire l protocoalele serviciilor de informaţii cu instituţiile din justiţie, pentru că este nevoie de o independenţă a justiţiei.

"Climatul necesar pentru o reformă s-a deteriorar din cauza protocoalelor secrete între Parchete şi SRI. Eu cer ca autorităţile române să lanseze o investigaţie cu privire la aceste protocoale, pentru că este nevoie de o independenţă a justiţiei, însă aceste reforme la Codul penal şi la Codul de procedură penală trebuie să fie văzute ca un pachet, nu trebuie să aibă un impact asupra independenţei justiţiei şi nici împotriva tutror eforturilor în acest sens. Comisia a discutat cu România la cel mai înalt nivel şi şi-a transmis aceste îngrijorări", a declarat prim-vicepreşedintele CE.

El s-a referit, din nou, şi la revocarea din funcţie a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, spunând că evaluarea pozitivă în MCV s-a datorat activităţii DNA: "În ceea ce priveşte demiterea şefei DNA şi evaluarea acestei proceduri, doresc să vă amintesc că până acum activitatea DNA a fost motivul pentru care Comisia a făcut o evaluare pozitivă în MCV. Procedurile robuste pentru numirea şi revocarea procurorilor au fost întotdeauna recomandările cheie ale Comisiei".

Oficialul european a mai arătat că ultimele evouţii din România sunt urmărite cu multă îngrijorare şi că independenţa justiţiei este esenţială.

"Am văzut progrese substanţiale în trecut, dar acum lucrurile merg înapoi, într-un mod care ar putea să-i die dăunător României pentru poziţia pe care o are. Ultimele evoluţii sunt o sursă de îngrijorare pentru Comisie şi dacă modificările vor fi adoptate, justiţia va fi afectată. (...) Suntem gardianul tratatelor şi nu vom ezita să intervenim. Comisia cere României să pună din nou pe cursul pozitiv reforma în România şi să se abţină de la orice pas care ar putea întoarce ţara. Nu este încă târziu pentru ca autorităţile române să facă o schimbare", a adăugat Frans Timmermans.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.