Preşedintele Klaus Iohannis şi comisarul european pentru Afaceri Interne Ylva Johansson au avut, luni, o întâlnire la Bucureşti, pentru a discuta despre situaţia de la graniţa cu Ucraina. "Suntem recunoscători pentru sprijinul Comisiei Europene, inclusiv în privinţa aderării la Schengen", a afirmat Iohannis, după întrevedere. "L-am asigurat de sprijinul deplin al Uniunii Europene", a declarat, la rândul său, Ylva Johansson. Comisarul european a menţionat că statele membre UE trebuie să fie pregătite în continuare pentru primirea unui număr şi mai mare de refugiaţi din Ucraina, subliniind importanţa coordonării şi a solidarităţii statelor membre.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - "Preşedintele României, Klaus Iohannis, a primit-o luni, 28 februarie 2022, la Palatul Cotroceni, pe comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson. Discuţiile s-au concentrat pe situaţia de securitate din Ucraina, precum şi pe solidaritatea şi coordonarea în gestionarea fluxurilor de refugiaţi din Ucraina, obligaţi să îşi părăsească ţara supusă unei agresiuni fără precedent din partea Rusiei", a transmis Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele României a exprimat apreciere faţă de implicarea activă a Comisiei Europene în gestionarea crizei curente din Ucraina, atât pe componenta de sancţiuni, cât şi pe cea de sprijin direct către Ucraina şi populaţia sa. De asemenea, Preşedintele Klaus Iohannis a salutat sprijinul şi deschiderea Comisiei Europene şi ale comisarului european pentru Afaceri Interne Ylva Johansson de a lucra cu România şi alte state din regiune pentru gestionarea fluxurilor de refugiaţi.

"Preşedintele Klaus Iohannis a prezentat eforturile de sprijin ale României pentru Ucraina, care se concentrează pe mai multe paliere: politic, de securitate şi umanitar, subliniind faptul că ţara noastră sprijină statul ucrainean, atât în cadrul Uniunii Europene, prin deciziile consistente şi cuprinzătoare luate la nivel european, cât şi la nivel bilateral, prin oferirea de sprijin umanitar, dar şi militar. Preşedintele României a prezentat situaţia refugiaţilor ucraineni din ţara noastră şi măsurile luate până acum de autorităţi, alături de efortul colectiv, împreună cu populaţia şi societatea civilă, de a ajuta refugiaţii din Ucraina. Preşedintele Klaus Iohannis a discutat, de asemenea, modalităţile concrete de asistenţă europeană pentru gestionarea situaţiei, respectiv utilizarea instrumentelor europene precum Fondul pentru azil, migraţie şi integrare sau Fondul pentru gestionarea frontierelor şi viză", a arătat sursa citată.

Totodată, preşedintele României a pledat pentru acordarea de sprijin european consistent pentru Republica Moldova, stat care se confruntă, de asemenea, cu un flux important de refugiaţi din Ucraina.

"Preşedintele Klaus Iohannis a adresat mulţumiri Comisiei Europene şi comisarului european  pentru sprijinul acordat în demersul României de aderare la Spaţiul Schengen, evidenţiind că România acţionează deja de facto ca o ţară membră a Schengen", a menţionat Administraţia Prezidenţială.

Comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a exprimat apreciere faţă de solidaritatea puternică manifestată de România în oferirea de sprijin refugiaţilor din Ucraina şi pentru pregătirea măsurilor naţionale de primire a refugiaţilor şi protecţia acestora.

"În context, comisarul european a menţionat că statele membre UE trebuie să fie pregătite în continuare pentru primirea unui număr şi mai mare de refugiaţi din Ucraina, subliniind importanţa coordonării şi a solidarităţii statelor membre. Oficialul european a exprimat sprijinul pentru utilizarea de către România a instrumentelor şi fondurilor europene şi, totodată, deschidere şi pentru sprijinirea Republicii Moldova în gestionarea situaţiei actuale", a mai arătat Administraţia Prezidenţială.

Comisarul european pentru Afaceri Interne a reiterat susţinerea Comisiei Europene pentru aderarea României la spaţiul Schengen.  

ŞTIREA INIŢIALĂ - Klaus Iohannis a afirmat, într-un mesaj pe Twitter, că s-a întâlnit cu comisarul european Ylva Johansson pentru a discuta situaţia de la graniţa româno-ucraineană şi coordonarea cu Comisia Europeană şi între autorităţi şi voluntari pentru a-i primi pe refugiaţi în România.

"Suntem recunoscători pentru sprijinul Comisiei Europene, inclusiv în privinţa aderării la Schengen", a scris Iohannis.

La rândul său, comisarul Ylva Johansson a arătat, tot pe Twitter, că a avut cu preşedintele Klaus Iohannis o întâlnire sobră, dar "înălţătoare".

"Sobră din cauza gravităţii situaţiei, dar înălţătoare datorită determinării românilor de a-i face faţă şi de a ajuta poporul ucrainean. L-am asigurat de sprijinul deplin al Uniunii Europene", a afirmat Johansson.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.