Preşedintele Klaus Iohannis a primit, joi, la Palatul Cotroceni, o delegaţie a Camerei de Comerţ Americane în Uniunea Europeană (AmCham EU). În cadrul discuţiilor, Klaus Iohannis a menţionat că dialogul transatlantic privind comerţul ar trebui să continue într-un mod constructiv, care să ofere oportunităţi pentru ambele părţi. Preşedintele a accentuat faptul că ţara noastră este un puternic susţinător al promovării unui comerţ liber şi echitabil la nivel global.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În discuţiile cu reprezentanţii AmCham EU, au fost abordate aspecte ale relaţiei dintre România şi Statele Unite, parteneriatul transatlantic Uniunea Europeană (UE) - Statele Unite, Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene, procesul de retragere a Marii Britanii din Uniune, dar şi chestiuni legate de mediul economic şi de afaceri, precizează Administraţia prezidenţială într-un comunicat.

Preşedintele Iohannis a prezentat stadiul pregătirii şi priorităţile Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019 şi a subliniat faptul că, pe perioada deţinerii Preşedinţiei, ţara noastră va acţiona ca un facilitator de consens între statele membre UE şi instituţiile europene, cu intenţia de a contribui la avansarea dosarelor importante pe care le va gestiona în această perioadă. 

Totodată, Klaus Iohannis a subliniat că Preşedinţia română a Consiliului UE îşi propune obţinerea de rezultate concrete pentru cetăţenii europeni pentru a contribui astfel la conturarea unei Uniuni mai puternice, mai democratice şi mai aproape de cetăţenii săi.

Referitor la procesul de retragere a Marii Britanii din Uniune, preşedintele a menţionat că România va trata cu maximă atenţie acest dosar, fiind prioritară finalizarea negocierilor şi ajungerea la un Acord de Retragere, dar şi menţinerea unei cooperării cât mai strânse a UE cu Marea Britanie în domeniile de interes comun după retragerea acesteia din Uniune.

De asemenea, Preşedintele României a arătat că parteneriatul strategic dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii este indispensabil pentru securitatea şi prosperitatea ambelor părţi ale Atlanticului, iar în cadrul acestei relaţii componenta comercială şi cea investiţională joacă un rol foarte important.

Preşedintele Klaus Iohannis a menţionat că dialogul transatlantic privind comerţul ar trebui să continue într-un mod constructiv, care să ofere oportunităţi pentru ambele părţi. Preşedintele României a accentuat faptul că ţara noastră este un puternic susţinător al promovării unui comerţ liber şi echitabil la nivel global.

Discuţiile au abordat şi cadrul relaţiei economice dintre România şi Statele Unite ale Americii, o componentă esenţială a Parteneriatului Strategic bilateral, punctând  oportunităţile comerciale şi investiţionale oferite de economia românească. În acest context, Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit despre contribuţia pozitivă a investitorilor americani în economia românească, subliniind faptul că există un potenţial, dar şi un interes major pentru  extinderea şi consolidarea legăturilor economice dintre cele două ţări.

În cadrul discuţiilor fost subliniat interesul deosebit al României pentru promovarea economiei şi societăţii digitale, pentru susţinerea antreprenoriatului, precum şi a dezvoltării sectoarelor economice de vârf din economia europeană.

Reprezentanţii AmCham EU au exprimat speranţa privind obţinerea unor evoluţii de substanţă în cadrul principalelor dosare pe care România le va gestiona în perioada Preşedinţiei Consiliului UE, oferindu-şi sprijinul în acest sens. De asemenea, reprezentanţii Camerei de Comerţ Americane în Uniunea Europeană s-au pronunţat pentru intensificarea relaţiilor comerciale între România şi Statele Unite ale Americii, dar şi pentru depăşirea provocărilor existente în raporturile  comerciale dintre SUA şi UE.

AmCham EU este o organizaţie care reprezintă interesele a peste 150 de companii americane în Europa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.