Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii în România, a declarat într-o conferinţă de presă susţinută joi, la finalul mandatului său de patru ani, că speră ca modificările legilor justiţiei să ajute şi nu să împiedice anchetele comune întreprinse de România şi Marea Britanie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cei patru ani de mandat, a spus Paul Brummell, „am văzut progrese foarte importante în toate domeniile de colaborare româno-britanică”.

El a punctat că una dintre ramurile economice care a avansat a fost comerţul, depăşind în 2017 cifra de 4 miliarde de euro. Exporturile britanice în România au crescut cu aproximativ 10%, a mai subliniat Brummell. „Ne dorim evident ca acest trend să continue şi după Brexit”.

El a amintit şi de investiţiile britanice în sectoare precum comunicaţiile şi IT, care a cunoscut cea mai mare creştere a investiţiilor din ultimul an, şi care se bazează pe resurse umane foarte bine pregătite.

„Investitorii vor ca ţara în care investesc să fie una stabilă, fără corupţie. Investitiile sunt în creştere, dar putem face mai mult”.

Brummell a subliniat şi că, în ultimii doi ani, colaborarea privind apărarea şi securitatea a  înregistrat un punct culminant, când au avut loc cele mai ample operaţiuni bilaterale.

Legat de cooperarea internaţională în domeniul juridic privind traficul de persoane, Brummell a afirmat: „Sperăm ca modificările justiţiei să ajute şi nu să împiedice aceste anchete (...) Este un moment foarte important în ceea ce priveşte statul de drept pentru România”.

Sistemul juridic românesc şi cel britanic sunt „dificil de comparat”, a mai afirmat el. „Este mai bine ca cetăţenii români să ia o decizie. În trecut, în Marea Britanie, în majoritatea cazurilor, politicienii condamnaţi penal au demisionat”.

Un alt aspect al colaborării, a mai spus Brummell, au fost legăturile interumane: românii din Marea Britanie reprezintă a doua cea mai numeroasă comunitate născută în afara statului. „Apreciem contribuţia adusă economiei britanice. Ne dorim ca ei să rămână şi vrem să le fie cât mai uşor să facă asta”, a spus el.

În plus, ambasadorul a amintit că peste 8.000 de români se află la studii în Marea Britanie, locul opt în topul studenţilor europeni din regat. „Mă bucur că Marea Britanie rămâne o destinaţie preferată pentru studenţii români. Studenţii din UE care încep cursuri la universităţile din Anglia şi Ţara Galilor în toamna anului 2019 vor avea în continuare acces la împrumuturi pentru acoperirea taxelor de şcolarizare”.

El a amintit şi despre întâlnirile cu actriţa Anamaria Marinca, pianista Alexandra Dariescu şi balerina Alina Cojocaru, despre acţiunile cu semnificaţie umanitară făcute în România.

„Cel mai impresionant este că, în situaţii de urgenţă, când România are nevoie de ajutor, Marea Britanie este şi va rămâne întotdeauna un prieten”, a făcut el referire la incidentul din 2015 din clubul Colectiv.

Despre situaţia ţării sale, a spus: „Părăsim UE, dar rămânem în Europa. Vom continua parteneriatul strategic cu România - politică externă, cultură, apărare, securitate şi, bineînţeles, comerţ”.

„Una dintre cele mai mari plăceri pentru mine, în ultimii patru ani, a fost să întâlnesc elevi şi studenţi din ţară şi discuţiile au fost mereu foarte bune. Ei vor să ajute la dezvoltarea ţării lor. Considerând că ei reprezintă viitorul României, eu plec optimist. Cred că România va fi în mâini bune”, a mai declarat Brummell.

Ambasadorul Marii Britanii va părăsi Bucureştiul la finalul săptămânii viitoare.

„Ştiu că sunt cunoscut pentru că am recitat poezie scrisă de poetul Mihai Eminescu şi cred că versurile următoare sunt potrivite pentru a încheia: Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie,/ Ţara mea de glorii, ţara mea de dor?/ Braţele nervoase, arma de tărie,/ La trecutu-ţi mare, mare viitor!”.

Se consideră norocos că a avut ocazia de a învăţa limba română înainte de a ajunge în ţara noastră, urmând apoi un curs la Iaşi, şi spune că va lua în bagaje o colecţie de ii, pentru că soţia lui este „microbistă de ie” şi doreşte să păstreze amintiri din toate colţurile ţării.

În final, Paul Brummell va fi ghidul unui tur cu un autobuz etajat, în timpul căruia va prezenta câteva dintre locurile din oraş care au o legătură interesantă cu Marea Britanie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.