Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, spune că NATO este "locul unde deciziile politice se discută, uneori în contradictoriu". De asemenea, el afirmă că "militarii români sunt extrem de respectaţi, sunt oameni super-profesionişti".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Mircea Geoană a vorbit, într-un interviu difuzat, luni seară, de Digi 24, despre o convorbire între Donald Trump, preşedintele SUA, şi Jens Stoltenberg, şeful NATO, pe fondul situaţiei din Orientul Mijlociu.
 
"A existat o recunoaştere că NATO ştie şi poate să facă mai mult pentru că suntem organizaţia cel mai bine pregătită în ceea ce înseamnă pregătire pentru forţe militare, pentru capacitatea de a construi instituţii de securitate naţională în foarte multe ţări care sunt partenere cu noi. Această capacitate de a construi sisteme de a se proteja singure, cum este cazul în Irak. Misiunea NATO în Irak este o misiune de succes şi acest lucru putem să îl facem pe scară mai mare, dacă aliaţii se vor pune de acord. Acesta este sensul propunerii făcute de preşedintele american, acesta este şi sensul discuţiilor pe care le-a avut cu conducerea NATO. Aşteptăm din partea aliaţilor americani o propunere mai detaliata în zilele care vin”, a declarat Geoană.
 
Întrebat ce părere are despre faptul că preşedintele american a luat singur decizia în cazul Qasem Soleimani, Geoană a explicat că la livelul NATO se discută foarte mult la nivel înalt şi uneori discuţiile sunt în contradictoriu.
 
"NATO este şi rămâne şi devine pe zi ce trece, în condiţiile în care situaţia globală este foarte fluidă, incinta primordială pentru consultări între aliaţi. Este locul unde deciziile politice se discută, uneori în contradictoriu. Am avut recent discuţii de acest gen. Au fost speculaţii înainte de Londra, înainte de întâlnirea liderilor, că vom avea o întâlnire la vârf dificilă. Nu, NATO rămâne un loc în care şi lucrurile mai complicate, locul în care ţările aliate nu văd în mod identic. Suntem 29 de ţări, în curând sperăm că şi Macedonia de Nord să devină al 30-lea aliat. Este inevitabil să fie şi diferenţe. Asta nu înseamnă că la fiecare decizie există un mecanism obligatoriu de consultare, dar diplomaţia la nivel înalt o facem este remarcabilă. Există convorbiri zilnice între liderii Alianţei, între liderii Alienţiei şi preşedintele american, între conducerea Alianţei şi statele aliate. În ultimele zile am avut un număr probabil fără precedent la nivel înalt la nivel aliat. Dialogul politic funcţionează în NATO. NATO este piesa centrală de concertare, de dialog şi acţiune la nivelul Alianţei”, a declarat Geoană.
 
Întrebat, de asemenea,  um sunt văzuţi militarii români, Geoană a spus că aceştia sunt ”extrem de respectaţi”.
 
”Militarii români sunt extrem de respectaţi, sunt oameni super-profesionişti. Chiar astăzi am avut o întâlnire cu noul conducător al militarilor noştri, cu domnul general Petrecu. Militarii noştri sunt prezenţi în Afganistan, sunt prezenţi chiar şi acum în Orientul Mijlociu. Ei sunt în afara oricărui pericol, dar evident că meseria pe care şi-au asunat-o trebuie respectată şi trebuie să investim în continuare în aceşti oameni minunaţi”, a declarat Mircea Geoană.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.