Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că autorităţile ruse au introdus cote identice privind numărul personalului diplomatic şi tehnico-administrativ al României în statul de reşedinţă, după ce autorităţile române au limitat numărul personalului Ambasadei Rusiei la Bucureşti. Decizia nu afectează personalul diplomatic şi administrativ al României aflat la post în Rusia, precizează MAE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ministerul Afacerilor Externe informează că însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei României la Moscova a fost convocat astăzi, 3 august 2023, la MAE rus. În cadrul întrevederii, partea rusă a informat în legătură cu introducerea de cote identice privind numărul personalului diplomatic şi tehnico-administrativ al României în statul de reşedinţă, în corespondenţă cu decizia autorităţilor române din data de 8 iunie 2023 prin care a fost limitat numărul personalului Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti”, a transmis, joi, MAE.

Potrivit sursei citate, măsura nu afectează personalul diplomatic şi administrativ al României aflat la post în Rusia.

”Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că întreaga responsabilitate pentru adoptarea măsurilor recente de reducere a numărului de agenţi diplomatici şi funcţionari tehnico-administrativ în relaţia bilaterală aparţine exclusiv părţii ruse, în condiţiile continuării războiului ilegal de agresiune în Ucraina şi a creşterii riscurilor de securitate în regiunea Mării Negre”, a adăgat ministerul.

În 8 iunie, ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost informat cu privire la decizia autorităţilor române de a reduce personalul diplomatic şi tehnico-administrativ al Federaţiei Ruse în România prin limitarea numărului acestuia la un nivel apropiat de cel al reprezentării diplomatice şi tehnico-administrative a României în Federaţia Rusă. Astfel, Federaţia Rusă trebuia să reducă numărul de posturi din România cu 51 de poziţii - adică cu 21 poziţii de diplomat şi cu 30 de poziţii de personal tehnico-administrativ, respectiv să reducă personalul aflat efectiv la post în ţara noastră cu 40 de persoane - adică cu 11 diplomaţi şi cu 29 de persoane aparţinând personalului tehnico-administrativ. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.