Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, explică într-un raport dat publicităţii miercuri detaliile vizitei pe care a făcut-o în Israel alături de premierul Viorica Dăncilă în 25 şi 26 aprilie şi care a generat un conflict cu preşedintele Klaus Iohannis, şeful statului cerându-i demisia premierului. În document se arată că Liviu Dragnea i-a informat pe preşedintele şi pe premierul Israelului despre Memorandumul adoptat de către Guvernul român pentru mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim şi le-a transmis că au fost informaţi "actorii din România implicaţi", Memorandumul urmând ordinea constituţională.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În documentul de patru pagini care poartă antetul Camerei Deputaţilor şi este datat 8 mai se arată că Preşedintele Camerei, Liviu Dragnea, s-a aflat în Israel în perioada 25-26 iunie la invitaţia premierului Benjamin Netanyahu, în contextul aniversătrii a 70 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice româno-israeliene şi a 70 de ani de la declararea independenţei statului Israel. Vizita a inclus întrevederi cu premierul israelian şi cu preşedintele Reuven Rivlin, iar discuţiile s-au concentrat pe dialogul bilateral româno-israelian, cooperarea sectorială, cooperarea economică şi situaţia din Orientul Mijlociu, se mai menţionează în document.

De asemenea, în raport se arată că un alt subiect a fost legat de mutarea Ambasadei României la Ierusalim, iar premierul israelian şi-a exprimat dorinţa ca România să fie prima ţară europeană care să îşi mute ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim.

"Cu această ocazie, au fost menţionate demersurile pe care Guvernul României le-a iniţiat prin adoptarea unui Memorandum în şedinţa de Guvern privind propunerea de lansare a procesului de relocare a Ambasadei României la Ierusalim", se menţionează în raport.

În document se mai precizează că Liviu Dragnea le-a transmis preşedintelui şi premierului israelian că acest demers este susţinut de coaliţia PSD-ALDE şi că despre acest memorandum s-a discutat în România cu toţi decidenţii.

"S-a amintit că partea română a comunicat deja partenerilor existenţa unei consultări în curs pe această temă, atât la nivel guvernamental, cât şi cu alţi actori implicaţi, Memorandumul urmând ordinea constituţională", se mai arată în documentul citat.

"Vizita oficială în Israel a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a constituit un pas important în consolidarea dialogului româno-israelian, reliefând importanţa aprofundării relaţiilor bilaterale în diferite domenii", se menţionează în finalul documentului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.