Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi la Bruxelles, că la nivel european este necesară îmbunătăţirea managementului crizelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Avem astăzi şi mâine foarte multe teme extrem de actuale şi de importante de discutat. Vom începe, evident, să discutăm despre evoluţia pandemiei, despre felul în care pandemia a fost combătută şi măsurile pe care le-am luat. Acum trebuie să ştim că suntem deja în faza în care avem din ce în ce mai puţine cazuri şi la noi în România, dar şi în celelalte state membre şi încercăm să tragem concluzii să vedem ce facem mai bine în următoarea criză care sperăm să nu vină, dar dorim să fim pregătiţi. Şi aici vorbim despre management crizelor, şi aici eu voi fi foarte clar, avem nevoie să îmbunătăţim managementul crizelor la nivel european”, a afirmat Klaus Iohannis, înaintea participării la Consiliul European.

El a adăugat că este foarte benefică implicarea Comisiei Europene în achiziţia de vaccinuri împotriva COVID-19.

„Avem, evident, concluzia că a fost foarte benefică implicarea Comisiei în achiziţia de vaccinuri, în felul în care au ajuns ele în statele membre şi eu voi spune foarte clar în continuare: este nevoie să avem mecanisme europene, care pot fi folosite în situaţii de criză în sistemele noastre de sănătate publică. Chiar dacă sănătatea publică este un resort naţional, am văzut că avem foarte multe lucruri comune şi trebuie să mergem mai departe spre ceva ce aş putea să numesc eu Uniunea Europeană a Sănătăţii, deci să ne implicăm împreună pentru o mai bună sănătate publică”, a completat preşedintele Iohannis.

Acesta a mai spus că va fi abordat şi subiectul redresării economice, cât şi teme de politică externă, cum ar fi relaţia cu Turcia şi cu Rusia.

„Avem, evident, de discutat despre redresarea economică. O să vorbim despre aprobarea Mecanismului de accesare a fondurilor, aprobare care a trecut prin toate Parlamentele naţionale şi este o reuşită. Acum Comisia poate să împrumute bani în numele Uniunii şi să finanţeze toate aceste planuri naţionale de redresare şi rezilienţă. Sunt foarte multe lucruri de discutat aici şi cred că vom găsi noi şi noi soluţii. Pe urmă o să avem teme de politică externă, vom discuta despre relaţia cu Turcia. Vom discuta despre relaţia cu Federaţia Rusă, şi mâine vom avea un Summit Euro în format extins, adică inclusiv cu participarea statelor membre care nu sunt încă în Zona Euro. Iată teme foarte importante şi pentru Uniune, şi pentru noi în România”, a conchis şeful statului. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.