Comisiile reunite de politică externă din Parlament au dat aviz favorabil, marţi, pentru Daniel Ioniţă, propus pentru funcţia de ambasador în Moldova, pentru Marius Gabriel Lazurca, propus ambasador în Ungaria, George Gabriel Bologan, propus ambasador în Italia, Malta şi San Marino, Ion Vîlcu, ambasador în Mexic, Mihai Alexandru Grădinar, propus pentru funcţia de ambasador în Danemarca şi Islanda şi Radu Octavian Dobre, propus ambasador pentru India, Sri Lanka, Nepal, Maldive şi Bangladesh.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisiile reunite de politică externă l-au validat în unanimitate pe Daniel Ioniţă, propus pentru funcţia de ambasador în Republica Moldova. El este diplomat de carieră şi fost secretar de stat în MAE. În 2011, a devenit ambasador în Norvegia, ocupând postul până în ianuarie 2015. A fost decorat de Ion Iliescu, în 2002, şi de Traian Băsescu, în 2008 şi în 2013.

”Va trebuie să acţionăm în continuare pentru promovarea gazoductului Iaşi-Ungheni, urmând ca noi să facem ceea ce mai trebuie să facem în România, în esenţă două staţii de comprimare care să cuprindă şi construcţia unei linii, iar pe partea cealaltă a Prutului extenisa conductei de la Ungheni la Chişinău, astfel încât prin acest proiect cu adevărat să asigurăm Republicii Moldova şansa de a deveni, nu neapărat independentă 100%, dar de a-şi putea asigura fără probleme necesarul de gaz”, a spus Ioniţă, în timpul audierilor din comisiile reunite de politică externă.

Marius Gabriel Lazurca, propus pentru funcţia de ambasador în Ungaria, a fost validat şi el în unanimitate de comisiile reunite de politică externă. El a fost, din 2010, ambasador în Republica Moldova, fiind rechemat recent de preşedinte. Anterior, a fost ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun şi Ordinul Suveran Militar de Malta.

”Şi România şi Ungaria au ieşit din comunism deodată şi şi-au reconstruit identitatea europeană plecând sincronizat în drumul către UE şi NATO. De-a lungul acestui parcurs s-a creat, a crescut un portofoliu de interese comune din toate domeniile. (...) Unul dintre lucrurile pe care ambasada trebuie să le facă este să expună printr-o politică de comunicare convenită cu centrala elementele concrete ale acestui potenţial (n.r. - al relaţiei bilaterale)”, a spus Lazurca la audierile din Comisia de politică externă. 

La rândul său, George Gabriel Bologan, propus pentru funcţia de ambasador pentru Italia, Malta şi San Marino, a fost validat în unanimitate de comisiile reunite de politică externă. În prezent, el este consul general la Milano, fiind numit în 2012.

”Este importantă colaborarea noastră în Uniunea Europeană şi în NATO. Avem proiecte comune, ne-am susţinut. (..) Mandatul meu este structurat pe principalele puncte de interes ale politicii noastre externe, relaţia bilaterală, relaţia economică, comunitatea românească, diplomaţia publică şi culturală şi managementul resursei umane deoarece îndeplinirea unui mandat ţine de echipa şi profesionalismul echipei”, a spus Bologan, la audieri. 

Ion Vîlcu, propus pentru funcţia de ambasador în Mexic, a fost validat şi el de comisiile reunite de politică externă. Vîlcu a fost până de curând în Spania, iar anterior, în perioada 2007-2011, în Argentina şi Paraguay. Între 2000 şi 2005, a fost ambasador în Chile, iar între 2005 şi 2007 consilier de stat şi şeful Protocolului Primului Ministru.

Mihai Alexandru Grădinar, propus pentru funcţia de ambasador în Danemarca şi Islanda, a fost validat de Comisiile reunite de politică externă. El este secretar de rangul I la Ambasada României la Viena şi fiul controversatului director din Primăria Sibiu, Ilie Grădinar, care s-a ocupat de reţeaua de termoficare a oraşului.

”Voi continua vizitele la nivelul comisiilor de specialitate, aşa cum s-a întâmplat în 2013 şi 2014. Consdier că este oportun a promova un dialog între Parlamentul României şi diversele ONG-uri daneze. (...) Şi pentru Republica Islanda principalele priorităţi vor viza cooperarea economică, mai ales în domeniul energie geo-termale, şi relaţia cu comunitatea românească care, deşi este mult mai redusă din punct de vedere numeric, în jur de 350 de persoane, are nevoile specifice”, a spus Grădinar. 

Radu Octavian Dobre, propus pentru funcţia de ambasador al României în India, Sri Lanka, Nepal, Maldive şi Bangladesh a fost validat, de asemenea, de către comisiile reunite de politică externă. Acesta este în prezent însărcinatul cu afaceri al Ambasadei României în India.

”India e în această perioadă în trasnformări profunde la nivel politic, economic, dar mai ales social. India de astăzi este departe de imaginea tradiţională pe care o avem în România.  Este a şaptea economie mondială, cu creşteri economice de peste 7,5% din PIB pe an. India este practic considerată motorul creşterii ecoonomiei mondiale”, a spus Dobre.

Daniel Ioniţă, Marius Gabriel Lazurca, George Gabriel Bologan, Ion Vîlcu, Mihai Alexandru Grădinar şi Radu Octavian Dobre sunt ultimii şase din cei 19 propuşi de preşedintele Klaus Iohannis Parlamamentului pentru a fi validaţi pentru funcţiile de ambasadori. Toţi cei 19 au fost validaţi de către comisiile reunite de politică externă, avizul fiind unul consultativ. După ce avizele ajung la Iohannis, şeful statului va semna decretele de acreditare a noilor ambasadori. 

Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat în 7 aprilie propunerile de numire a 19 ambasadori ai României, între aceştia fiind şi Dan Mihalache, şeful Cancelariei Prezidenţiale, propus ambasador Regatul Unit al Marii Britanii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.