Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că unirea cu Republica Moldova este "posibilă", însă nu în viitorul apropiat, fiind nevoie ca anumite condiţii să se îndeplinească, precum un consens la nivelul celor două ţări, preşedintele afirmând totodată că România trebuie să schimbe abordarea faţă de Chişinău.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele a spus că tema Republicii Moldova îi este "foarte dragă" şi a precizat că, în perspectiva alegerilor prezidenţiale din Basarabia, este nevoie ca poporul moldovean să fie lăsat să aleagă singur, fără ingerinţe.

"Este evident că alegerea aparţine poporului din Moldova şi, cel puţin când vine vorba de alegeri, poporul întotdeauna are dreptate. Putem comenta dacă rezultatul ne convine nouă sau nu ne convine, dar cu certitudine nu se poate spune că rezultatul în sine este bun sau rău. Este rezultatul, atât", a spus Iohannis.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

El a subliniat însă că relaţia dintre România şi Republica Moldova este "foarte specială", iar cele două ţări au un viitor comun împreună, însă consideră că trebuie schimbat modul în care este valorificată această relaţie.

"Am ajuns la concluzia că intervenţia noastră în Moldova a fost cel puţin ineficientă, ca să nu folosesc alte cuvinte, că iar sar unii politicieni în sus că nu le apreciez munca (...)  De foarte multe ori în loc să ajutăm Moldova, instituţiile, partidele, am ajutat persoane din Moldova, iar acele persoane câteodata au avut rezultate bune, dar uneori au dus anumite proiecte politice în derizoriu", a spus preşedintele.

Iohannis a reiterat că trebuie ajutate instituţiile din Republica Moldova, nu anumite persoane sau grupuri de persoane, comportament care până acum a provocat şi probleme în relaţia dintre cele două ţări.

"Au fost nenumărate mişcări, eu le-am numit cvasi-unioniste, care au clamat că vor să ajute unificarea, dar în realitate vedem acum, la alegeri, că multe din ele şi multe acţiuni nu au făcut decât să îndepărteze moldovenii de România, nu au făcut decât să-i enerveze pe moldoveni", a adăugat Iohannis.

Întrebat dacă vede posibilă unirea dintre România şi Basarabia, Iohannis a răspuns afirmativ. "O unire cu Basarabia este posibilă, dar în acelaşi timp nu cred că este posibilă în viitorul apropiat", a explicat el.

Potrivit şefului statului, trebuie îndeplinite trei condiţii: ca românii să îşi dorească Unirea, ca moldovenii să vrea acest lucru şi să fie stinse "disputele pe propriul teritoriu care sunt sub jurisdicţie internaţională".

"Dacă sunt îndeplinite, este foarte posibil ca un astfel de proces să înceapă şi să fie urmat de succes, (...) dar fără condiţiile minimale, rămâne un deziderat frumos şi nu un proiect politic", a conchis el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.