Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, marţi, cu miniştrii de externe din cele două state din Flancul estic, care participă la reuniunea ministerială a Formatului Bucureşti, precizând că aceste state au o responsabilitate majoră în securitatea Mării Baltice şi a Mării Negre, iar o nouă reuniune a şefilor de stat şi de guvern este posibilă în 2017 la Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Acest format reconfirmă rolul ţării noastre la nivel regional şi în cadrul NATO. Acest format facilitează armonizarea contribuţiei acestor state la procesele în curs la nivelul Alianţei, pe baza experienţei şi expertizei pe care o deţinem împreună şi a intereselor comune de securitate. (...) Sunt convins că reuniunea de astăzi, organizată de Ministerul Afacerilor Externe român, va fi de substanţă şi va permite un schimb de opinii aprofundat asupra stadiului implementării deciziilor adoptate la Varşovia", a spus şeful statului.

El a precizat că a discutat cu preşedintele Poloniei ca dialogul în acest format să continue, inclusiv în perspectiva organizării, anul viitor, a unei noi întâlniri a şefilor de stat sau de guvern participanţi la Formatul Bucureşti.

"Este o întâlnire utilă şi care se desfăşoară într-un moment important. Este un moment important  pentru relaţia transatlantică, care rămâne esenţială pentru securitatea europeană şi pentru securitatea regiunii. Statele Aliate de pe ambele maluri ale Atlanticului trebuie să continue să investească în consolidarea ei", a continuat Iohannis.

Preşedintele a afirmat că acest moment este important şi pentru NATO ca organizaţie, pentru că Alianţa este în plin proces de implementare a "deciziilor ambiţioase de la Varşovia".

"Statele din Formatul Bucureşti au o responsabilitate specială în ceea ce priveşte securitatea şi stabilitatea de la Marea Baltică şi de la Marea Neagră. Sper ca discuţiile ministeriale de astăzi să contribuie la îndeplinirea cu succes a acestei responsabilităţi", a mai spus preşedintele.

La reuniune participă miniştrii de externe din Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.