Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, la Bruxelles, că liderii europeni nu sunt dispuşi să renunţe la etapizarea negocierilor pentru finalizarea Brexit-ului, astfel încât discuţia privind condiţiile ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană să preceadă discuţia legată de viitorul relaţiei UE cu Regatul Unit.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ceea ce am propus noi şi alţii a fost acea secvenţiere, adică la început se negociază partea de ieşire a Marii Britanii din Uniune şi, numai după ce se face un progres semnificativ în aceste negocieri, se trece la partea a doua care poate stabili, în mare, cum ne imaginăm o viitoare colaborare între UE şi Marea Britanie după Brexit-ul care se va produce efectiv la începutul lui 2019”, a spus Klaus Iohannis după încheierea lucrărilor Consiliului European.

Întrebat cum va reacţiona UE dacă Marea Britanie va insista pe negocierea concomitentă a celor două subiecte, Iohannis a răspuns: ”Nu suntem dispuşi să începem simultan discuţiile pe ieşire şi pe relaţia ulterioară. Nu suntem dispuşi la niciun compromis aici. Este clar, noi am decis să negociem aşa.”

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

De asemenea, liderii europeni au decis ca ţările lor să nu poarte negocieri separate cu britanicii şi nici negocieri separate pentru anumite domenii. ”Nu avem de gând nimeni dintre cele 27 de state să poarte negocieri separate. Uniunea este importantă şi vom negocia doar împreună, nu separat, şi nu vom negocia sectorial. Vom negocia totul la pachet de către echipa stabilită de noi. Această uniune este deosebit de importantă şi va da greutate negocierilor din partea noastră”, a declarat preşedintele Iohannis.

El a amintit că există o decizie similară a liderilor europeni adoptată încă din decembrie 2016, iar negocierea sectorilă nu se poate face. ”S-a ajuns la concluzia că nu se va negocia sectorial pentru că piaţa unică este indisolubil legată de cele patru libertăţi de mişcare şi nu poate fi negociată pe bucăţi, cum nu poate fi negociată relaţia bilateral. Nu se poate să avem o relaţie negociată în parte cu fiecare”, a conchis Iohannis.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat că liderii europeni au aprobat în mod unanim, în cadrul summitului special de la Bruxelles, principiile directoare propuse pentru negocierea acordului de Brexit, scriu Reuters şi BBC.

”Principiile directoare adoptate în mod unanim. Mandatul ferm şi corect din punct de vedere politic al UE27 este pregătit pentru negocierea Brexitului”, a scris preşedintele Consiliului European într-un mesaj postat pe Twitter.

iderii europeni au avut nevoie de mai puţin de 15 minute pentru a aproba în mod unanim principiile directoare anunţate la finalul lunii martie de Donald Tusk.

Oficialii europeni susţin că votul în sine a durat în jur de un minut şi a fost urmat de ropote de aplauze din partea liderilor UE27.

”#EUCO: Unitatea în acţiune: UE27 a adoptat în mai puţin de 15 minute principiile directoare pentru articolul 50 #Brexit”, a scris preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, într-un mesaj postat pe Twitter.

Aceste principii directoare au fost prezentate într-o primă variantă la doar două zile după declanşarea articolului 50, fiind ulterior finalizate în cadrul reuniunii de joi a Consiliului de Miniştri al UE.

Ţările membre urmează să adopte ulterior o serie de directive mai detaliate pentru negocieri într-o reuniune programată pentru 22 mai, în care francezul Michel Barnier va primi mandatul de negociator-şef al Uniunii Europene pentru Brexit.

Totuşi, primele negocieri ar urma să înceapă doar după alegerile anticipate convocate de Theresa May, în încercarea de a-şi întări poziţia de negociere în faţa Uniunii Europene.

UE a respins cererea britanicilor de a purta încă de la început negocieri paralele asupra acordului în vederea divorţului şi asupra ”relaţiei viitoare”, în special a celei comerciale dintre Londra şi Bruxelles.

Ulterior, Tusk a precizat că trebuie să existe un ”progres suficient” în negocierea unor probleme cheie înainte de a se trece la discuţii despre relaţia viitoare dintre UE şi Marea Britanie.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.