Preşedintele Klaus Iohannis a participat, marţi, la Berlin, la o ceremonie de comemorare a victimelor refugiului şi expulzării, în calitate de invitat de onoare, notând că există mulţi oameni în Europa care nu se mai simt în siguranţă, din cauza conflictelor din zonă, a terorismului, dar şi a lipsei de soluţii, însă datoria europenilor este să protejeze valorile democraţiei şi drepturilor omului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Din păcate, mulţi oameni nu se mai simt în siguranţă în Europa. Conflictele din vecinătatea continentului nostru şi lipsa soluţiilor pentru a le pune capăt, combinate cu teama de terorism, alimentează acest sentiment de nelinişte. Suntem martorii unui val de creştere a naţionalismului şi a reapariţiei politicilor care încurajează teama şi ura faţă de ceilalţi", a atras atenţia preşedintele, care a vorbit în calitate de invitat de onoare al evenimentului, alături de ministrul de Interne al Germaniei, Thomas de Maiziere.

Şeful statului a mai spus că este regretabil că refugiaţii şi migranţii sunt de multe ori "în centrul discursului politic care îndeamnă la discriminare şi intoleranţă", afirmând că trebuie însă apărate valorile comune europene, precum drepturile omului şi democraţia.

"Majoritatea celor care fug din calea conflictelor şi a violenţelor consideră Europa un loc unde se simt siguri. Am văzut cu toţii imaginile emoţionante cu refugiaţii care au ajuns pe continentul european. (...) Adevărul este că niciun refugiat nu ar risca nici viaţa sa şi nici pe cea a familiei sale într-o călătorie atât de periculoasă, dacă ar putea să se dezvolte în siguranţă în propria ţară. De aceea, România consideră prioritară abordarea cauzelor care au declanşat criza", a afirmat preşedintele.

El a dat ca exemplu România, care este un exemplu în privinţa integrării minorităţilor.

"După 1989, România a dus o politică deschisă faţă de minorităţile de orice fel, fiind pe deplin conştientă că aceste politici sunt esenţiale în asigurarea unui climat de pace şi stabilitate la nivel regional. România este astăzi un exemplu în domeniul protecţiei minorităţilor şi este recunoscută ca model la nivel european", a subliniat şeful statului.

(Corespondenţă de la Berlin, de la Ştefan Pană)

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.