Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, înainte de Consiliul European de la Bratislava, că UE trebuie să depăşească "actualul imobilism" care afectează proiectul european şi trebuie să redea încrederea cetăţenilor în Uniune, pentru că atât cetăţenii, cât şi liderii globali, încep să-şi pună întrebări despre "relevanţa" UE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iohannis a spus că la reuniunea din Slovacia va trebui pusă la punct o strategie pentru UE, care să fie finalizată până în martie 2017, când va fi aniversată semnarea Tratatului de la Roma, prin care Uniunea a fost înfiinţată.

"Trebuie să depăşim actualul imobilism, care se poate constata că există în cadrul proiectului european. Trebuie să câştigăm un impuls politic, trebuie să dăm proiectului european credibilitate", a spus preşedintele, vorbind despre ţintele Consiliului de la Bratislava.

Iohannis a vorbit atât despre credibilitatea internă, în faţa cetăţenilor europeni, cât şi cea externă, prin care UE vrea să rămână unul din marii actori globali. "Aflăm de la lideri cu care discutăm (...) că lumea îşi pune întrebări despre relevanţa Uniunii Europene în viitor, întrebări despre felul în care Uniunea răspunde crizelor şi întrebărilor", a spus şeful statului.

O temă principală a reuniunii UE va fi Brexit şi, în acest context, Iohannis a arătat că Uniunea trebuie să evite fragmentarea şi să se concentreze pe demersurile şi proiecte care unesc ţările membre, nu pe cele care aprofundează diviziunea.

Acţiunea Uniunii Europene trebuie să se concentreze pe mai multe axe, precum dosarele care stimulează coeziunea şi evitarea dosarelor care duc la o aprofundare a divizării, dar şi menţinerea realizărilor cheie ale UE, cum ar fi libertăţile fundamentale, piaţa unică europeană, zona Schengen şi zona euro.

"Poziţia României, pe care o voi exprima acolo foarte clar, este de o importanţă strategică naţională. Vrem o aprofundare a intregării europene, vrem ca România să fie mult mai profund integrată în toate procesele UE şi credem că o integrare mai profundă este una din soluţiile pentru multiplele crize europene", a adăugat Iohannis.

Preşedintele a acordat atenţie şi problemei dezvoltării economice, dar şi asupra rezolvării problemelor generate de migraţie şi terorism

"Consolidarea controlului la frontiere trebuie să fie o prioritate pentru noi toţi. Cetăţenii noştri trebuie să se simtă în siguranţă acolo unde trăiesc. În acest scop, avem nevoie de revigorarea industriei de apărare europeană. O UE care nu se poate apăra, care nu-şi poate asigura frontierele, nu este o Uniune pe care ne-o dorim", a conchis Iohannis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.