Klaus Iohannis a afirmat că întâlnirea între preşedintele SUA Joe Biden şi preşedintele rus Vladimir Putin este una binevenită, pentru că va fi o ocazie de a reitera că scutul de la Deveselu are un rol pur defensiv. „Noi nu intenţionăm să atacăm pe nimeni cu acest scut, însă suntem foarte hotărâţi să apărăm naţiunile noastre, statele noastre, şi de aceea am acceptat la vremea respectivă instalarea unei componente ale acestui scut şi în România”, a adăugat şeful statului român.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Acest scut este de multe ori adus în discuţie de Rusia, însă cred că este binevenită şi această discuţie pentru a reitera că acest scut este unul pur defensiv, inclusiv partea de la noi, de la Deveselu, are numai rol defensiv. Noi nu intenţionăm să atacăm pe nimeni cu acest scut, însă suntem foarte hotărâţi să apărăm naţiunile noastre, statele noastre, şi de aceea am acceptat la vremea respectivă instalarea unei componente ale acestui scut şi în România”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat la finalul Summitului NATO de luni de la Bruxelles, despre întâlnirea între Biden şi Putin, în contextul în care a crescut numărul de provocători şi agresiuni ale Rusiei în bazinul Mării Negre.
 
Chestionat în ce măsură discută România cu Rusia, în contextul în care vor exista discuţii şi la nivelul Alianţei Nord Atlantice şi a Consiliului de Securitate al Rusiei, nu doar între cei doi şefi de stat, Klaus Iohannis a răspuns: „Noi discutăm toate aceste chestiuni în formatele din care suntem parte, fiindcă aşa este corect”. 
 
Joe Biden va avea miercuri o întâlnire miercuri la Geneva cu omologul rus Vladimir Putin. După această întrevedere,  preşedintele SUA se va exprima, singur, în conferinţa de presă, a precizat Casa Albă.
 
„Sperăm ca această întâlnire să permită schimburi directe şi sincere„, a explicat un responsabil al executivului american.                
 
Pentru Casa Albă, o conferinţă de presă „solo” este „formatul adecvat” pentru a prezenta clar subiectele care au fost evocate, atât cu privire la posibilele convergenţe, cât şi cu privire la temele despre care Statele Unite „au adevărate îngrijorări”. 
 
Executivul american a precizat că întâlnirea va conţine o sesiune de lucru în format mai redus, fără alte precizări despre aceasta din urmă.
 
De cealaltă parte, Kremlinul a indicat că Putin va vorbi şi el după discuţii. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.