Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că, dacă se va ajunge la o ”înţelegere rezonabilă” cu partea canadiană, România îşi va retrage rezervele legate de încheierea acordului CETA, precizând că acest lucru înseamnă liberalizarea vizelor, începând din 2017, fără condiţii inacceptabile pentru ţara noastră.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sper că vom putea ajunge la un acord cu partea canadiană în privinţa liberalizării vizelor pentru români şi, dacă se ajunge la o înţelegere rezonabilă, noi vom putea să ne retragem rezervele legate de acest acord”, a declarat preşedintele.

Întrebat ce înseamnă o înţelegere rezonabilă, Klaus Iohannis a răspuns: ”Înseamnă o înţelegere pentru liberalizarea vizelor într-un termen rezonabil şi fără condiţii inacceptabile pentru noi. Aceste condiţii fiind încă în negociere diplomatică, nu doresc să intru în detalii”.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Întrebat în continuare dacă partea română insistă pentru termenul 2017, şeful statului a precizat: ”Pentru noi e important să fie 2017, şi nu 18, 19 sau altceva, plus că pentru noi e important să avem o liberalizare completă într-un termen rezonabil”.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu, a declarat, miercuri, că România nu îşi poate ridica rezervele cu privire la acordul CETA între Comisia Europeană şi Canada până când statul canadian nu va elimina vizele pentru cetăţenii români.

”O soluţie privind eliminarea vizelor pentru Canada este la îndemână în acest moment. Au fost eforturi considerabile de negociere şi vă reamintesc aici cele două întâlniri între cei doi prim-miniştri ai Canadei şi României unde s-au agreat anumiţi paşi pentru eliminarea vizelor şi România consideră în acest moment că un acord pentru eliminarea vizelor nu depinde decât de o decizie politică. La nivel tehnic sunt făcuţi toţi paşii necesari şi până când nu va fi găsit acest acord, România nu îşi poate ridica rezervele cu privire la acordul CETA între Comisia Europeană şi Canada”, a declarat Liviu Iolu.

România, Bulgaria şi Belgia au refuzat marţi, la reuniunea miniştrilor comerţului din UE, să îşi dea acordul pentru tratatul de liber-schimb între Uniunea Europeană şi Canada (CETA), relatează Belga. Delegaţiile bulgară şi română, care condiţionează acceptarea tratatului de liberalizarea vizelor pentru cetăţenii lor în Canada, şi-au menţinut rezervele, a explicat ministrul slovac al Economiei, Peter Ziga, care deţine în prezent preşedinţial Consiliului Comerţului.

Luna trecută, premierii Dacian Cioloş şi Justin Trudeau au avut, la New York, o întrevedere în cadrul căreia au discutat despre liberalizarea vizelor pentru cetăţenii români care călătoresc în Canada, cei doi prim-miniştri apreciind că există perspective bune pentru ca vizele să fie ridicate într-un viitor cât mai apropiat. În luna mai, Bulgaria şi România şi-au exprimat reticenţa de a susţine acordul CETA, dacă Guvernul de la Ottawa nu le include în Visa Waiver.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.