Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, după discuţiile cu preşedintele francez, Francois Hollande, că România sprijină iniţiativa franco-germană privind înfiinţarea unei armate a UE, care să vină în completarea eforturilor NATO, omologul său francez precizând că Uniunea nu se poate baza doar pe forţe externe şi are nevoie de o anumită autonomie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Subiectul armatei UE a fost abordat de Francois Hollande, care a arătat că Uniunea are nevoie să investească mai mult în apărare, în special prin crearea unei industrii proprii de apărare. Acest subiect va fi discutat şi bilateral între România şi Franţa în următoarea perioadă, la nivelul miniştrilor de Apărare.

"Eforturile principalelor state europene nu sunt suficiente. Franţa face o parte, partea ei, este principalul buget de apărare din Europa, dar trebuie să facem în aşa fel încât toate ţările să se implice mai mult în apărarea Europei, în sensul larg", a spus Hollande.

Preşedintele francez a precizat că în lupta împotriva terorismului "Europa trebuie să intre într-o nouă etapă în privinţa apărării".

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că România sprijină această iniţiativă. "România este de acord şi sprijină această iniţiativă franco-germană. Este clar că avem nevoie de o mai bună coordonare, dotare, şi avem nevoie de o revigorare a industriei de apărare în Europa", a spus el.

Iohannis a afirmat că această armată nu este o iniţiativă care să înlocuiască formatul NATO, ci va veni în completarea lui, pentru a duce la o îmbunătăţire netă şi pe termen lung a capacităţilor statelor europene de a interveni în zone de criză.

"Garanţia (că armata UE nu va înlocui NATO - n.r.) stă în faptul că nu se doreşte aşa ceva. Apărarea Europei este o temă importantă. Securitatea externă trebuie garantată", a spus preşedintele.

Francois Hollande a explicat la rândul său că este nevoie de mai multă autonomie în deciziile militare pe care le ia Uniunea Europeană.

"Majoritatea ţărilor europene fac parte din NATO şi trebuie să rămânem şi să participăm la acţiunea NATO, însă în cadrul acestei alianţe şi Europa trebuie să se organizeze. Nu se poate baza pe capacităţile unei puteri exterioare. Europa are nevoie de propria capacitate, industrie, şi mijloace", spus el.

Anul trecut, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a pledat pentru o armată europeană, care să asigure UE mai multă forţă pentru a face faţă ameninţărilor reprezentate de Rusia şi nu numai.

Propunerea este puternic susţinută de Germania şi Franţa, existând semnale şi din partea Italiei, însă o decizie nu a putut fi luată până acum, din cauza opoziţiei tradiţionale a Marii Britanii. Pe 16 septembrie va avea loc, la Bratislava, prima reuniune a Consiliului European la care Marea Britanie nu va participa, subiectul armatei europene urmând a fi discutat de liderii UE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.