Premierul Sorin Grindeanu a declarat, miercuri seara, la postul public de televiziune, că ”este nevoie de o întărire a echipei” ambasadei României din Italia, deoarece este o ţară unde lucrează mulţi români, iar volumul de muncă este mult mai mare faţă de alte state. În acest sens, prim-ministrul a spus că va discuta, joi, cu ministrul de Externe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am discutat azi cu doamna ministru Păstîrnac şi dânsa mi-a spus că a avut pe parcursul zilei întâlniri cu autorităţi locale din Sicilia, vor urma şi altele mâine. Aştept raportul pe care dânsa ni-l va prezenta. Important pentru noi este ca românii, care sunt foarte mulţi şi care muncesc în afara ţării noastre pentru mai bine, pentru a câştiga mai mult, pentru a trimite bani mai mulţi familiilor lor, trebuie să se simtă apăraţi de statul român”, a declarat premierul Sorin Grindeanu.

El a precizat că va discuta joi cu ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, pentru a întări echipa de la ambasada României din Italia pentru că volumul de muncă în Peninsulă este mult mai mare faţă de alte ţări.

”O să discut dimineaţă cu ministrul Meleşcanu pentru că e clar că în Italia, la ambasada noastră de acolo, e nevoie de o întărire a echipei. De asemenea, împreună cu autorităţiile italiene trebuie să găsim pârghiile necesare astfel încât dacă aceste cazuri se dovedesc a fi adevărate şi aştept raportul doamnei ministru să găsim colaboararea necesară şi nu am niciun fel de undă de pesimism în ceea ce vă spun, astfel încât toţi cei care sunt români şi lucrează în afara ţării să se simtă apăraţi de către statul român, iar cei care au făcut, dacă au făcut, anumite lucruri care nu sunt în concordanţă cu legea să plătească (...) Italia e printre ţările unde lucrează mulţi români, tocmai de aceea o să am o discuţie cu domnul Meleşcanu şi o să-i cer să întărească echipa de la ambasada noastră tocmai pentru că volumul de muncă în Italia este mult mai mare faţă de alte ţări”, a arătat Grindeanu.

Şeful Executivului a spus că ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a discutat cu autorităţiile din sudul Italiei unde au fost semnalate cazuri în care fermieri italieni au supus angajaţii români unor tratamente inumane, despre deschiderea unui centru de consiliere pentru muncitorii români.

”Nu e vorba de vorbe. În primul rând am luat decizia să trimit un membru al Cabinetului în Italia rapid. Au mai fost colaborări între autorităţiile române şi cele italiene pe acest subiect în urmă cu câteva zile. Acum câteva săptămâni, de asemenea, a avut loc un control în regiunea Lazio - sunt şi acolo foarte mulţi români  - nu au fost semnalate aspecte care să fie dincolo de lege. Este important şi e un subiect pe care doamna ministru l-a deschis astăzi în discuţiile pe care le-a avut cu autorităţiile locale de acolo, respectiv al deschiderii unui centru de consiliere pentru muncitorii români de acolo, astfel încât să creăm pârghiile necesare să prevenim unele situaţii neplăcute”, a menţionat Grindeanu.

Întrebat dacă s-a gândit şi la o soluţie pe termen lung prin care să-i aducă în România pe românii care muncesc în afara ţării, Grindeanu a spus că după ce măsurile din programul de guvernare vor fi puse în aplicare şi îşi vor produce efectele va creşte nivelul de trai din ţară ”astfel încât o parte din românii care lucrează în afara ţării să poată să vină acasă să găsească aceleaşi condiţii”.

”Soluţiile ţin de fiecare dintre noi (...) Rolul Guvernului este să pun în practică programul de guvernare. Toate punctele prinse în acest program de guvernare, în momentul în care vom trage linie în 2020, vor duce la creşterea nivelului de trai, la salarii mai mari astfel încât o parte din românii care lucrează în afara ţării să poată să vină acasă să găsească aceleaşi condiţii. E un efort comun, e un efort pe care trebuie să-l facem cu toţii. Creşterile economice pe care ni le propunem duc la reducerea acestui decalaj”, a explicat Grindeanu.

Până la 7.500 de femei, majoritatea românce, trăiesc în condiţii de sclavie în ferme din sudul Italiei, potrivit estimărilor poliţiei, care subliniază că Ragusa este centrul exploatării în zonă, relatează săptămânalul The Observer, care a făcut un reportaj în rândul victimelor abuzurilor sexuale şi nu numai.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.