Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Bucureşti, că în ultimii 20 de ani România a obţinut atât de multe lucruri în ceea ce priveşte independenţa justiţiei, iar de la aderarea României în Uniunea Europeană, în ultimii 11 ani, s-au obţinut, de asemenea multe lucruri. "Este ca şi cum aţi fi alergat un maraton şi acum sunteţi pe ultima sută de metri. Alergaţi către linia de finish, nu în sens înapoi, nu vă opriţi, nu staţi pe loc şi, pentru numele lui Dumnezeu, nu începeţi să alergaţi înapoi", a fost mesajul liderului european. Întrebat despre propunerea ministrului Justiţiei, de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA, oficialul european a afirmat că verificarea magistraţilor trebuie făcută de către magistraţi, nu de către politicieni, nu de către Guvern. El a mai spus că i-a transmis premierului, care şi-a exprimat dorinţa de ridicare a MCV înainte ca România să preia preşedinţia UE, că nu este imposibil, dar că este nevoie de respectarea condiţionalităţilor. "Nu suntem satisfăcuţi cu progresele făcute, nu a fost destul progres, în unele zone s-a bătut pasul pe loc, dar acest lucru se poate rezolva", a arătat el. Timmermans a mai transmis că este foarte bine informat, că ştie exact ce se întâmplă în România şi că a stabilit cu presedintii camerelor Parlamentului şi cu premierul că vor intensifica contactele şi vor lucra direct, astfel încât nimeni nu va mai avea scuza că CE nu a înţeles foarte bine.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Frans Timmermans, întrebat despre propunerea lui Toader de revocare a şefei DNA: Verificarea magistraţilor trebuie făcută de magistraţi, nu de către politicieni, nu de către Guvern

"Separarea puterilor nu e o problemă în România, a fost clădit un sistem judiciar foarte puternic şi cred că românii pot fi mândri. Atacurile la adresa justiţiei, în presă şi în dezbateri, riscă să creeze impresia în rândul opiniei publice că e o problemă cu justiţia. Opinia Comisiei e că nu este o problemă. Sigur, pot exista îmbunătăţiri  Mi-a făcut plăcere ziua de azi pentru că am avut discuţii foarte intense şi simt că există o disponibilitate de ambele părţi de a soluţiona", a declarat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene. 

El a mai spus că i-a transmis premierului, care şi-a exprimat dorinţa de ridicare a MCV înainte ca România să preia preşedinţia UE, că nu este imposibil, dar este nevoie de respectarea condiţionalităţilor. 

Întrebat dacă consideră că România a făcut paşi înapoi în ceea ce priveşte lupta anticorupţie, Timmermans a afirmat că în unele zone s-a bătut pasul pe loc. 

"Nu suntem satisfăcuţi cu progresele făcute, nu a fost destul progres, în unele zone s-a bătut pasul pe loc, dar acest lucru se poate rezolva. Mă simt încurajat de întâlnirile de azi, în Parlament şi în Guvern există o dorinţă de a face progrese", a spus el.  

De asemenea, întrebat cum vede propunerea ministrului Justiţiei de revocare a şefei DNA, el a spus că verificarea magistraţilor trebuie făcută de către magistraţi, nu de către politicieni, nu de către Guvern. 

"După cum am spus preşedinţilor celor două camere, premierului, convingerea mea e că activitatea de a verifica magistraţii trebuie făcută de magistraţi. Toţi oamenii greşesc uneori, la fel se întâmplă şi în justiţie. Dacă sunt oameni care fac greşeli, trebuie verificaţi, dar nu de politicieni sau de oameni din Guvern, ci de sistemul judiciar, ţine de separarea puterilor în stat. Ca principiu, sistemul judiciar trebuie verificat de sistemul judiciar", a declarat el. 

Oficialul european a fost întrebat şi dacă a citit raportul ministrului Justiţiei şi dacă a condiţionat ridicarea MCV de menţinerea în funcţie a şefei DNA, răspunzând: "Voi foarte precaut în răspuns, pentru că vreau să se înţeleagă, să nu existe neînţelegeri. Am fost informat cu privire la raport, l-am văzut dar nu sunt judecător, nu e treaba mea să spun dacă sunt afirmaţii corecte sau greşite, dar dacă sunt acuzaţii la adresa unui magistrat, atunci trebuie că cineva din sistemul judiciar să se ocupe de afirmaţii, nu e treaba unui politician, ţine de separarea puterilor în stat, şi aşa se întâmplă în toată lumea. Sperăm că sfaturile noastre vor duce la îmbunătăţiri ale legilor".

Timmermans: E ca şi cum aţi fi alergat un maraton şi acum sunteţi pe ultima sută de metri. Nu alergaţi în sens invers

El a precizat că a avut întâlniri cu preşedintele Iohannis, cu preşedinţii celor două Camere, cu premierul, împreună cu ministrul Justiţiei şi cu cel al Afacerilor Europene, cu reprezentanţi ai sistemului judiciar şi a fost o zi fructuoasă.

"Aţi obţinut atât de multe lucruri în ceea ce priveşte independenţa justiţiei din România şi aţi obţinut multe lucruri în ultimii 11 ani, de la aderarea României la Uniunea Europeană", a afirmat el.

Referindu-se la MCV,  oficialul european a spus: "E ca şi cum aţi fi alergat un maraton şi acum sunteţi pe ultima sută de metri. Alergaţi câte linia de finish, nu în sens înapoi, nu vă opriţi, nu staţi pe loc şi, pentru numele lui Duzeu, nu începeţi să alergaţi înapoi."

În opinia sa, cel mai important este ca toţi cei implicaţi să lucreze împreună, nu unul împotriva celuilalt.

"Am convenit cu preşedinţii Camerelor, cu premierul, că vom intensifica contactele, voi fi la dispoziţia lor zi de zi, dacă e nevoie. E foarte important să fim în legătură şi cu Parlamentul. Se pare că sunt nişte oameni care au spus că Comisia Europeană nu a înţeles foarte bine. Ei bine, de acum nimeni nu va mai avea o astfel de scuză, pentru că vom lucra în mod direct", a declarat Timmermans.

El a spus că este mereu foarte bine informat şi ştie exact ce se întâmplă în România, iar problemele pot fi rezolvate doar dacă toate instituţiile sunt implicate, inclusiv sistemul judiciar.

În legătură cu afirmaţiile preşedinţilor Camerelor Parlamentului, care au susţinut că la Bruxelles ajung informaţii eronate sau chiar mincinoase, Frans Timmermans a spus: ”Este motivul pentru care suntem acum în contact direct. Le-am spus preşedinţilor Camerelor că, data viitoare când cred că nu înţeleg, să mă sune direct, nu să meargă în presă”.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a subliniat că Angela Cristea face o treabă foarte bună. ”Şi sunt foarte mândru de ea”, a adăugat Timmermans.

Timmermans: România este mai mult decât pregătită să devină membră în spaţiul Schengen

România este pregătită să intre în Spaţiul Schengen, a declarat joi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, într-o conferinţă de presă susţinută la Bucureşti, precizând că nu pot exista critici la adresa României pe această temă. Timmermans a mai spus că nu există nicio legătură între activarea articolului 7, ca în cazul Poloniei, şi ridicarea MCV.

„Acum este momentul oportun ca celelalte state să recunoască faptul că România este mai mult decât prregătită să devină partener în Schengen şi să fie parte din Schengen. Nu se poate formula o critică vizavi de gradul de pregătire al României. România este gata de Schengen şi România ar trebui să aibă dreptul de deveni membră în spaţiul Schengen”, a declarat Frans Timmermans.

Întrebat despre activarea articolului 7 şi MCV, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a spus că nu există nicio legătură între acestea două şi că nici nu există ameninţări la adresa statului de drept, fiindcă România are un sistem judiciar puternic.

„Nu există nicio relaţie între MCV şi Articolul 7. Nu există nicio ameninţare sistemică faţă de statul de drept. Aveţi un sistem judiciar puternic şi independent. Ce facem noi este să cooperăm şi să verificăm dacă se iau măsurile necesare şi încercăm să facem astfel încât toate aceste etape să fie parcurse cum trebuie. Vă rog să nu faceţi confuzii. Noi nu suntem aici în sectorul statului de drept, ci în sectorul verificării dacă se iau toate măsurile necesare în domeniul luptei împotriva corupţiei, astfel încât aceasta să nu fie întoarsă, să nu fie oprită să nu ia o direcţie nedorită. Deci, practic, încercăm să susţinem şi noi, alături de dumneavoastră, lupta împotriva corupţiei şi consolidarea sistemului judiciar”, a explicat Timmermans.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a încheiat conferinţa de presă cu mesajul: "Cred că mă veţi revedea aici foarte curând!".

Timmermans: Nu contează afilierea politică atunci când vorbim despre separarea puterilor în stat, iar reforma judiciară ar trebui să fie în spatele nostru, ca social-democraţi ar trebui să vorbim despre locuri de muncă, sănătate, învăţământ

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Bucureşti, întrebat despre discuţia pe care a avut-o cu preşedintele Camerei Deputaţior, Liviu Dragnea, că au vorbit "de la social-democrat la social-democrat” şi i-a transmis că reforma sistemului judiciar ar trebui să fie "în spate”, pentru că social-democraţii ar trebui să vorbească despre educaţie, sănătate şi locuri de muncă. Oficialul european a precizat că în discuţiile de astăzi el a fost cel care a ridicat problema DNA şi a revocării din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi.

El a afirmat că este "daltonist politic” şi că, din punctul său de vedere, nu contează afilierea politică atunci când vine vorba despre separarea puterilor în stat. 

"Aşa cum veţi putea constata, şi în alte state membre pe care le vizitez, eu sunt daltonist politic, ca să zic aşa, nu contează afilierea politică, nu contează partidul atunci când vorbim despre separarea puterilor în stat, despre lupta împotriva corupţiei şi aşa mai departe”, a declarat Frans Timmermans.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a spus că a discutat cu Dragnea "ca de la social-democrat la social-democrat” şi i-a transmis că reforma sistemului judiciar ar trebui să rămână „în spate”, pentru că social-democraţii ar trebui să vorbească despre educaţie, sănătate şi locuri de muncă.

"Am discutat (cu Liviu Dragnea, n.r.) foarte pe scurt şi pe teme politice şi i-am spus următoarele, pentru că s-a pus întrebarea de ce se luptă atât de mult social-democraţia? Şi i-am spus ca de la social-democrat la social-democrat. Noi, social-democraţii, mai degrabă am discuta cu oamenii noştri despre locuri de muncă, despre securitate socială, săntate, învăţământ şi nu despre reformarea sistemului judiciar. De aceea, eu cred că reforma judiciară ar trebui să fie cumva în spatele nostru, pentru că noi ar trebui pur şi simplu să respectăm separaţia puterilor în stat şi să vorbim despre altele. Asta i-am spus-o şi doamnei premier”, a spus Timmermans.

De asemenea, a precizat că el a fost cel care a ridicat problema legată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi revocarea Laurei Codruţa Kovesi.

"Dacă problema DNA a fost ridicată astăzi, a fost ridicată de mine, nu de interlocutorii mei. Şi am avut nişte discuţii foarte clare, am întrebat, mi s-a explicat ce se întâmplă şi cred că acest dialog face parte dintr-o discuţie deschisă. Acesta este denumit MCV. Astăzi am îndeplinit partea de cooperare şi vreau ca această cooperare să se intensifice, de aceea am ridicat problema DNA”, a explicat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.