Primul-ministru Dacian Cioloş a avut, în cadrul vizitei făcute în Statele Unite, o serie de întrevederi cu înalţi demnitari americani şi cu reprezentanţi ai unor mari companii, cu care a discutat despre posibilitatea unor investiţii ale unor companii din Stale Unite în România şi despre intensificarea schimburilor comerciale, cu accent pe exporturile româneşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Scopul întâlnirilor noastre cu reprezentanţii administraţiei SUA este de a construi, pe lângă parteneriatul de securitate, şi un  parteneriat economic bazat pe o cooperare mai strânsă. Economia românească oferă o serie de oportunităţi investitorilor americani în domenii ca industria auto, IT, agricultură sau sectorul energetic şi SUA pot fi un partener mult mai implicat şi activ pe piaţa locală, cum şi companiile româneşti pot fi mai prezente pe piaţa americană", a declarat premierul Dacian Cioloş.
 
Prima întâlnire din cursul zilei de miercuri a fost cu secretarul pentru agricultură, Tom Vilsack. Premierul român, împreună cu ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, au prezentat oportunităţile sectorului din România şi au discutat cu oficialul american despre efectele Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii asupra relaţiilor bilaterale.
 
Apoi Dacian Cioloş s-a întâlnit cu secretarul pentru Comerţ, Penny Pritzker. ”Partea americană şi-a arătat toată disponibilitatea de a încuraja companiile americane să-şi intensifice schimburile comerciale şi investiţiile în contextul în care ţara noastră oferă condiţiile de stabilitate şi predictibilitate legislativă pentru mediu de afaceri. De asemenea, se vor identifica în perioada următoare noi modalităţi de încurajare a capacităţilor de export a companiilor româneşti”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.
 
La întrevederea cu secretarul pentru Energie, Ernest Moniz, Cioloş a fost însoţit de către ministrul Energiei, Victor Grigorescu. Cei doi au exprimat dorinţa autorităţilor române de utilizare a noii tehnologii de exploatare a resurselor energetice pentru creşterea eficienţei energetice şi a protecţiei mediului. ”De asemenea, s-a subliniat interesul pe care companiile americane îl au în zona energiei şi strategia prin care România poate ajunge un adevărat centru de resurse energetice în regiune”, precizează Guvernul.
 
În vizita din Statele Unite, delegaţia română s-a întâlnit la un dejun de lucru cu reprezentanţii mai multor companii importante cu investiţii în România sau interesate să investească: Amerocap, Amgen, Coca Cola Company, ExxonMobil, Honeywell, Lockheed Martin, Medtronic, Parsons, Pifzer, Textron, Oracle, Cargill, Dow Chemical.
 
Premierul Dacian Cioloş a plecat duminică în Statele Unite. Conceptul vizitei este construit în jurul sintagmei ”From shared security to shared prosperity”. Scopul este evidenţierea succesului Parteneriatului Strategic cu SUA în domeniul securităţii, precum şi articularea unei dimensiuni economice de o ambiţie similară, pornind de la profilul de astăzi al României, caracterizat prin creştere economică, stabilitate şi predictibilitate.

Marţi, premierul a vizitat centrul de cercetare avansată al Ford Motor Company, în cursul discuţiilor cu reprezentanţii companiei şeful Guvernului manifestând interesul pentru continuarea investiţiilor în uzina de la Craiova, conform noilor angajamente confirmate prin întâlnirile între oficiali români şi conducerea locală a companiei.

Din delegaţia oficială condusă de prim-ministrul Dacian Cioloş face parte ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, şeful Cancelariei prim-ministrului, Dragoş Tudorache, şi secretarul de stat, Manuel Costescu, Departamentul pentru Investiţii Străine şi Parteneriat Public-Privat.

 

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.