Cooperarea în NATO şi UE, principalele dosare pentru Summit-ul NATO de la Varşovia, dar şi măsuri pentru intensificarea cooperării în domeniul apărării au fost discutate de ministrul Apărării, Mihnea Motoc, cu secretarul britanic al apărării, Michael Fallon, cei doi întâlnindu-se, marţi, în marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe de la Luxemburg.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării, ministrul Mihnea Motoc a avut o întâlnire cu secretarul britanic al apărării, Michael Fallon, iar agenda de discuţii a inclus aspecte legate de intensificarea cooperării bilaterale în domeniul apărării, evoluţiile recente din contextul regional de securitate, cooperarea în cadrul NATO şi UE, precum şi principalele dosare din perspectiva Summit-ului NATO de la Varşovia.

Cei doi miniştri au discutat modalităţi concrete de intensificare a cooperării bilaterale şi în cadrul aliat, inclusiv prin exerciţiile şi activităţile de pregătire găzduite de România, pe cele trei dimensiuni vizate - terestru, aerian şi maritim, arată sursa citată.

"În perspectiva Summit-ului NATO de la Varşovia, a fost comun asumată necesitatea demonstrării unităţii, coeziunii şi solidarităţii Alianţei, precum şi interesul pentru avansarea procesului de adaptare pe termen lung a NATO. În acest sens, a fost reiterată importanţa specială a  prezenţei aliate avansate pe întregul flanc estic, printr-o abordare echilibrată şi realistă în conformitate cu principiile unităţii şi coeziunii Alianţei. Ministrul Motoc a prezentat principalele iniţiative ale părţii române, destinate consolidării prezenţei înaintate a forţelor aliate pe teritoriul naţional şi în regiunea Mării Negre, solicitând sprijinul părţii britanice în direcţia implementării acestora. Cei doi miniştri au convenit continuarea dialogului la nivel de experţi şi cu ocazia vizitei ministrului român al apărării în Marea Britanie, preconizată pentru a doua jumătate a lunii mai", mai spune MApN.

Summit-ul NATO de la Varşovia va avea loc în perioada 8-9 iulie.

În 3 martie, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, la şedinţa de bilanţ al MApN, că România va trebui să aibă la Summit-ul NATO de la Varşovia un mandat "puteric şi ambiţios", care să reflecte calitatea ţării noastre de aliat "responsabil şi credibil".

Klaus Iohannis a spus că poziţia României va fi de susţinere a întăririi rolului NATO în domeniul apărării colective şi acordarea unei atenţii sporite atât provocărilor de pe flancul estic, în mod deosebit din regiunea Mării Negre, cât şi celor de pe flancul sudic.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.