Colegiul comisarilor europeni va fi supus votului miercuri, la prânz, de plenul Parlamentului European. Înaintea votului, liderii grupurilor din PE şi mai mulţi europarlamentari au scurte intervenţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mafred Weber (PPE), liderul grupului creştinilor-democraţi din PE, a declarat în plen: „Aţi muncit din greu şi ne-aţi prezentat azi un nou Colegiu. Una dintre principalele reuşite este aceea că s-a ajuns la o egalitate de gen. Ca cel mai mare partid din Europa, spunem că în 2024 vom fi reuşit să avem un masterplan privind cancerul, privind schimbările climatice, vom fi transformat Europa. Vom vota în favoarea Comisiei”.

Weber a vorbit despre ce înseamnă pentru el traiul în Europa. „Identitatea este foarte necesară. Istoria, cultura, reuşitele noastre, democraţia, statul de drept, libertatea de exprimare, libertatea presei. Prefer modul de trai european. Îmi place să fiu european”. În plus, a punctat că „Turcia este un partener puternic, dar nu poate deveni membru”.

Iratxe García Pérez, liderul grupului social-democrat, a spus: „V-am oferit încrederea noastră în luna iulie. Vrem să începem să lucrăm cât mai curând, dar avem nevoie să ne asiguraţi că nu ne veţi dezamăgi. Este nevoie de măsuri concrete. De asta am fost aleşi. Nu îi putem dezamăgi pe tineri, pe femei. Vom continua să luptăm pentru egalitatea de gen. Nu putem da greş. Avem cinci ani să demonstrăm. Avem nevoie de o Comisie curajoasă, pentru că apar noi provocări şi trebuie să ne menţinem şi principiile”.

Dacian Cioloş, care conduce grupul Renew Europe, a subliniat că această Comisie va trebui să îşi ţină promisiunile. Viziune, pasiune şi ambiţie reprezintă singurul mod pentru a duce la capăt proiectele propuse, a subliniat el.

Ska Keller, unul dintre liderii verzilor, a vorbit despre migraţie şi violenţa de gen, dspre schimbările climatice. „Întrebarea este: veţi fi gata să faceţi faţă provocărilor, crizelor cu care ne confruntăm acum?”. Ea a subliniat că nu toţi comisarii au convins, la audieri. „Avem nevoie de o agendă ambiţioasă”.

Făcând referire la Thierry Breton, ea a spus că este de neconceput ca unul dintre şefii uneia dintre cele mai mari companii să se ocupe de piaţa internă. „Este un conflict de interese”. La fel a numit şi selectarea comisarului Olivér Várhelyi (Ungaria), apropiat al lui Viktor Orban, din cauza repetatelor încălcări ale principiilor statului de drept.

„Nu putem susţine această Comisie, dar veţi găsi în noi un partener constructiv, însă vă vom şi contesta, când vom considera”, a mai spus Keller.

Votul este programat, miercuri, la ora locală 12.00. Comisia Europeană 2019 – 2024 va urma să îşi înceapă mandatul pe 1 decembrie. România este reprezentată în Colegiu de Adina Vălean, care preia portofoliul Transporturi.

(Corespondenţă din Strasbourg)

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.