Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) anunţă, miercuri seară, că a fost informată de către Autoritatea de reglementare din Ucraina că centrala nucleară de la Zaporojie a pierdut conexiunea la cea de-a treia linie electrică, în condiţii care nu au fost încă stabilite. Mai sunt funcţionale două linii electrice şi nu există probleme de siguranţă, transmite Agenţia, precizând că la Cernobîl centrala este conectată la reţea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ucraina a informat astăzi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) că centrala nucleară Zaporojie şi-a pierdut conexiunea la o a treia linie electrică, dar că alte două au rămas disponibile şi nu există nicio problemă de siguranţă”, a declarat directorul general Rafael Grossi, citat într-un comunicat de presă.  

Potrivit documentului, cea mai mare centrală nucleară din Ucraina are patru linii electrice de înaltă tensiune (750 kV) în afara amplasamentului plus una în standby. Două dintre cele patru au fost avariate mai devreme. 

Autoritatea de reglementare ucraineană a transmis că nu este clar ce a cauzat pierderea celei de-a treia linii, însă a precizat că linia de alimentare rămasă şi cea din standby sunt suficiente pentru a se asigura că toate sistemele de siguranţă rămân pe deplin funcţionale, fără limitări.  

”Ca şi alte centrale nucleare din Ucraina şi din alte părţi, uzina are şi generatoare diesel de rezervă în cazul în care sunt necesare”, a mai transmis Agenţia.  

La 4 martie, forţele ruse au preluat controlul asupra CNE Zaporojie, care are şase reactoare. Personalul ucrainean al şantierului a continuat să opereze instalaţia.  

AIEA precizează că cele două reactoare operaţionale ale amplasamentului – unităţile 2 şi 4 – şi-au redus uşor energia electrică de la reţea pentru a se adapta la situaţia schimbată a liniilor de alimentare. 
 
De asemenea, autorităţile din Ucraina au transmis că centrala din Cernobîl a rămas conectată la reţeaua naţională de electricitate.  

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.