Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a declarat, înaintea reuniunii extraordinare a Consiliului Afaceri Externe, de la Zagreb, că vor fi discutate situaţia din Siria, din Idlib şi implicaţiile asupra Uniunii Europene, apreciind că este o reuniune importantă pentru că trebuie stabilite măsurile pe care Uniunea Europeană le poate lua pentru a susţine Grecia. ”Ne-am exprimat solidaritatea cu Grecia şi trebuie să ne asigurăm că situaţia de la graniţa Greciei cu Turcia nu se deteriorează”, a subliniat ministrul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”O să discutăm astăzi, în această reuniune foarte importantă a Consiliului Afacerilor Externe, o reuniune extraordinară, despre situaţia din Siria, din Idlib şi despre implicaţiile asupra Uniunii Europene. Este o reuniune importantă pentru că trebuie să vedem care sunt măsurile pe care Uniunea Europeană le poate lua pentru a susţine Grecia. Ne-am exprimat solidaritatea cu Grecia şi trebuie să ne asigurăm că situaţia de la graniţa Greciei cu Turcia nu se deteriorează. În egală măsură, este necesar ca situaţia din Siria să fie abordată într-un mod responsabil de către toate părţile implicate”, a declarat ministrul de Externe înaintea reuniunii extraordinare a Consiliului Afaceri Externe, de la Zagreb.

Bogdan Aurescu a precizat că va fi analizat şi acordul dintre Rusia şi Turcia convenit joi.

”Trebuie să vedem dacă acest acord are implicaţii şi ce fel de implicaţii, în special asupra situaţiei umanitare din Idlib, care este extremă şi devine din ce în ce mai dificilă. România şi-a exprimat îngrijorarea profundă faţă de situaţia umanitară din această regiune şi din acest oraş şi singura soluţie este, bineînţeles, dezescaladarea conflictului, o soluţie politică, iar nu una militară. Avem nevoie de o încetare a focului definitivă”, a precizat ministrul de Externe.

În acelaşi timp, în opnia sa, este nevoie ca Turcia să respecte aranjamentele agreate în mod formal, inclusiv acordul încheiat în 2016 între Uniunea Europeană şi Turcia. ”În cadrul NATO, România şi-a exprimat solidaritatea cu Turcia, un aliat şi un partener strategic, cu privire la pierderile de vieţi omeneşti. De asemenea, ne-am exprimat solidaritatea cu Grecia, cu privire la situaţia cu care se confruntă la graniţă. Aşadar, la această întâlnire importantă de astăzi trebuie să vedem cum poate Uniunea Europeană să se implice mai mult, într-un mod semnificativ”, a conchis Bogdan Aurescu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.