Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a avut, cu prilejul participării la cea de-a 53-a Reuniune Anuală a Forumului Economic Mondial (World Economic Forum - WEF), în Davos-Klosters, Elveţia, întrevederi cu reprezentanţi ai mediului de afaceri. Discuţiile cu reprezentanţii companiei canadiene SNC Lavalin au vizat şi retehnologizarea Unităţii 1 şi construcţia Unităţilor 3 şi 4 ale Centralei Nucleare (CN) de la Cernavodă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit MAE, Aurescu a avut o întâlnire cu Ian Edwards, CEO al companiei canadiene SNC Lavalin, şi cu William Young, preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei.

”Discuţia s-a axat pe participarea companiei canadiene la proiectele din domeniul nuclear civil din România, îndeosebi retehnologizarea Unităţii 1 şi construcţia Unităţilor 3 şi 4 ale Centralei Nucleare (CN) de la Cernavodă. În cadrul întrevederii, ministrul Bogdan Aurescu a reconfirmat rolul central pe care dezvoltarea sectorului nuclear civil îl deţine în cadrul strategiei naţionale de securitate energetică, mai ales în contextul geopolitic actual în care se impune intensificarea demersurilor de creştere a independenţei energetice, proiectele referitoare la Unităţile 1, 3 şi 4 ale CN Cernavodă numărându-se, alături de cele privind construcţia primelor reactoare modulare mici, printre obiectivele majore de tranziţie energetică ale României”, a arătat sursa citată, într-un comunicat de presă transmis vineri.

Ministrul de Externe şi reprezentanţii SNC Lavalin au discutat despre activitatea companiei ca partener major în cadrul consorţiului angrenat în dezvoltarea complexului energetic nuclear de la Cernavodă. La nivel tehnologic, firma canadiană deţine tehnologia CANDU utilizată în actualele unităţi, dar şi în noile proiecte aflate în curs de derulare la CN Cernavodă. Compania este implicată şi în formarea de specialişti în sectorul nuclear civil, prin cooperarea de profil derulată cu compania românească SN Nuclearelectrica. De asemenea, a fost abordată necesitatea accelerării demersurilor de finanţare a proiectelor menţionate. 

Totodată, Bogdan Aurescu a avut o întrevedere, în marja WEF, cu Miguel Stilwell d’Andrade, CEO al grupului Energías de Portugal SA (EDP) şi al diviziei de energie regenerabilă EDP Renewables (EDPR). Astfel, Aurescu a subliniat importanţa creşterii investiţiilor în dezvoltarea surselor de energie regenerabilă în România, grupul EDP fiind un exemplu elocvent în acest sens, cu atât mai mult în contextul angajamentului României de a îndeplini ţintele europene şi internaţionale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră şi de atingere a neutralităţii climatice.

”Şeful diplomaţiei române a arătat că şi în anul 2023 România va continua să ia măsurile necesare pentru creşterea securităţii energetice la nivel naţional şi regional, inclusiv măsuri îndreptate spre consolidarea mixului energetic şi atragerea investiţiilor în domeniul energiei verzi”, a menţionat MAE.

Tot în marja reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial, Aurescu a participat la o cină de lucru găzduită de preşedintele WEF, Børge Brende, şi de Jared Cohen, preşedinte pentru afaceri globale şi co-lider al Biroului pentru inovaţie aplicată în cadrul Goldman Sachs, alături de lideri guvernamentali, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi formatori de opinie (Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei Europene, Jens Spahn, fost ministru german al sănătăţii şi membru al Bundestagului, Kristalina Georgieva, director al FMI, Mathias Cormann, secretar general al OCDE, Ngozi-Okonjo-Iweala, director general al OMC, Leo Varadkar, premierul Irlandei, Alois de Liechtenstein, prinţul moştenitor al Liechtenstein, Christopher Coons, senator SUA, Bilawal Bhutto Zardari, ministrul de externe al Pakistanului, Muhammed al-Jadaan, ministrul de finanţe saudit şi alţii), pe teme legate de stadiul şi perspectivele afacerilor globale în actualul context geopolitic. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.