Ambasadoarea Franţei în România, Michèle Ramis, susţine că prin prezenţa navelor militare în Marea Neagră Franţa doreşte să transmită mesaje de reasigurare în domeniul apărării, securităţii şi solidarităţii. Ea a precizat că numărul de escale în această regiune a crescut în urma solicitărilor aliaţilor români.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ambasadoarea Michèle Ramis a făcut luni după amiază o vizită la bordul navei franceze de comandă şi de aprovizionare “Marne”, aflată în Portul Constanţa pentru câteva zile, iar cu această ocazie a susţinut şi o conferinţă de presă.

Ambasadoarea a spus că navelele militare franceze fac exerciţii comune cu nave ale Marinei Române.

“Franţa şi România sunt legate printr-un parteneriat strategic de 10 ani, iar această escală marcheză importanţa cooperării franco-române în domeniul apărării şi securităţii.  Franţa şi România sunt state membre al NATO şi prin prezenţa în Marea Neagră Franţa doreşte să transmită mesaje de reasigurare în domeniul apărării, securităţiii şi solidarităţii. Această escală face parte din misiunea noastră de reasigurare. Este o ocazie pentru noi de a face exerciţii împreună cu Forţele Navale Române, pentru a asigura interoperabilitatea navelor noastre”, a declarat Michèle Ramis. Ambasadoarea a precizat că Franţa trimite echipaje în Marea Neagră pentru asigurarea flancului sud-estic al NATO, mărindu-şi prezenţa aici în urma solicitărilor aliaţilor din România.

“Ca urmare a deciziilor summitului de la Varşovia reconfirmate prin summitul de la Bruxelles, Franţa trimite echipaje în Marea Neagră pentru a asigura flacul sud-estic la NATO. Ne-am mărit prezenţa în Marea Neagră, numărul de escale este mai mare la cererea aliaţilor noştri români pentru a asigura stabilitatea în zonă şi pentru a reafirma principiul libertăţii de navigaţie”, a mai declarat ambasadoarei Franţei.

Nava de comandă şi de aprovizionare “Marne”  face o escală în Constanţa, în perioada 21-25 iulie, după ce a participat la un exerciţiu internaţional organizat de marina bulgară (Breeze 18) şi a efectuat o escală de trei zile în Burgas.

Nava franceză a executat o manevră de reaprovizionare pe mare împreună cu Fregata “Regele Ferdinand”, aceasta fiind prima manevră de transfer combustibil AVCAT (pentru elicopterul Puma Naval) realizată în Marea Neagră cu o navă a Forţelor Navale Române.

După plecarea din Portul Constanţa, miercuri, 25 iulie, Dragorul Maritim „Lt. Dimitrie Nicolescu” (DM-29) va desfăşura un exerciţiu în comun cu nava de comandament şi aprovizionare franceză.

“Marne” este o navă care face parte  dintr-o serie de cisterne de aprovizionare de tip A 630 aparţinând Marinei Franceze.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.