Ambasada Federaţiei Ruse în R. Moldova se declară „nedumerită de declaraţiile Ambasadei României în R. Moldova despre ceea ce reprezentanţa diplomatică rusă numeşte „soldaţii regimului Antonescu care au murit eroic la 14 iulie 1941 pentru eliberarea Basarabiei de ocupaţia sovietică”. Într-un comunicat, ambasada acuză oficialii români de „cinism” pentru că cer păstrarea „memoriei eterne a eroilor”, relatează Deschide.md.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În acelaşi comunicat, ambasada rusă îl numeşte pe generalul Ion Antonescu „criminal nazist” şi îl acuză că a ucis mii de persoane, printre care şi moldoveni.

”Descendenţii a zeci de mii ucişi şi torturaţi de agresorii Antonescu şi călăul său Alexianu, locuitori din Moldova - moldoveni, ruşi, evrei, găgăuzi şi bulgari - vor uita cu greu crimele ticăloşilor fascişti care şi-au justificat atrocităţile prin „lupta pentru reunificare”. Apropo, execuţiile în masă ale ruşilor şi evreilor din Transnistria pot fi considerate de către administraţia română de ocupaţie o „luptă pentru reunificare”? Sau, poate, „lupta pentru reunificare” este participarea trupelor române de partea lui Hitler la bătălia de la Stalingrad? Şi ce zici de complicitatea complicilor nazişti ai lui Antonescu la înfometarea locuitorilor din Leningradul asediat?”, se mai menţionează în comunicat, conform Deschide.md.

Ambasada Rusă condamnă declaraţiile privind eroii români care potrivit lor, justifică faptele criminalilor fascişti.

Ambasada României în Republica Moldova a organizat în data de 23 octombrie 2020, la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române situat în interiorul cimitirului localităţii Mana, raionul Orhei, activităţi dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române.

 Potrivit paginii de Facebook a Ambasadei României la Chişinău, ambasadorul României Daniel Ioniţă a precizat în discursul susţinut cu această ocazie că „generaţia bunicilor noştri a avut parte de război şi foamete, iar ostaşii români care au căzut pe aceste meleaguri au luptat pentru reîntregirea ţării, pentru dreptate şi libertate, pentru această palmă de pământ dintre Prut şi Nistru, care a aparţinut României ca urmare a actului măreţ de la 1 decembrie 1918 şi care a fost ruptă din trupul ţării ca urmare a odiosului Pact Ribbentrop-Molotov”.
 

Ataşatul militar, aero şi naval al României în Republica Moldova, col. Cristi Ladaniuc a afirmat în discursul său că în Cimitirul de Onoare Românesc din localitatea Mana „odihnesc 16 Eroi Români (2 identificaţi, şi 14 neidentificaţi), din cadrul Regimentului 32 Dorobanţi, căzuţi eroic la datorie, în data de 14 iulie 1941, în urma luptelor purtate în Zona Văii Mana, pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupaţia sovietică, consecinţă a pactului Ribbentrop-Molotov.”
Totodată, a menţionat că „sacrificiul suprem al Eroilor care-şi dorm somnul de veci în acest loc nu va fi uitat niciodată, iar memoria acestora va fi cinstită mereu.”

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.