Europarlamentarul Adina Vălean afost avizată joi pentru funcţia de comisar european pe Transporturi, în urma audierii în comisiile de specialitate ale PE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După audierea Adinei vălean în Comisia pentru Transport şi turism, preşedintele şi coordonatorii grupurilor politice din comisie s-au reunit pentru a evalua prestaţia acesteia, avizul fiind unui pozitiv.

Conferinţa preşedinţilor va decide pe 21 noiembrie dacă Parlamentul a obţinut informaţii suficiente pentru a declara închis procesul audierilor. Dacă acest aspect este confirmat, plenul Parlamentului va supune la vot alegerea Comisiei în ansamblul său pe 27 noiembrie, la Strasbourg.

Dreptul la liberă circulaţie este foarte apreciat de cetăţenii UE, iar sectorul transporturilor face posibil acest lucru, a subliniat Vălean în timpul discursului introductiv.

”În ceea ce priveşte Pactul ecologic european (Green Deal), doamna Vălean a declarat că nu poate fi finalizat fără plasarea transporturilor în centrul său, însă mobilitatea verde trebuie să servească intereselor cetăţenilor. Deşi sunt necesare eforturi suplimentare pentru atingerea obiectivelor de neutralitate a emisiilor de dioxid de carbon, acest lucru trebuie să fie fezabil din punct de vedere economic, a adăugat aceasta. Digitalizarea şi automatizarea înseamnă provocări uriaşe pentru sector, dar acest lucru nu poate avea un cost la nivelul resurselor umane, astfel încât este necesară o concentrare mai mare pe formare şi recalificare”, se arată într-un comunicat al PE.

Comisarul desemnat a declarat că va acţiona pentru îmbunătăţirea siguranţei rutiere şi va impune realizarea „Cerului unic european” pentru a reduce congestia spaţiului aerian şi a emisiilor. Ea va depune eforturi pentru a stimula utilizarea vehiculelor curate şi a implementa puncte de alimentare cu combustibil şi reîncărcare disponibile publicului. UE are un cadru solid pentru drepturile pasagerilor, însă acest aspect trebuie, de asemenea, îmbunătăţit a spus doamna Vălean. În ceea ce priveşte investiţiile în infrastructură, ea a spus că va apăra bugetul Mecanismului pentru interconectarea Europei pentru următorul cadru financiar multianual.

Deputaţii din mai multe grupuri politice i-au adresat întrebări cu privire la măsurile şi iniţiativele specifice pe care intenţionează să le propună în contextul Pactului ecologic, asupra măsurilor de susţinere a lucrătorilor din sector şi a modului de îmbunătăţire a conexiunilor de transport în regiunile periferice. Unii europarlamentari au subliniat importanţa completării Cerului unic european pentru reducerea emisiilor, alţii au întrebat, de asemenea, dacă intenţionează să sprijine alte măsuri, cum ar fi impozitul pe kerosen pentru sectorul aviaţiei şi dacă intenţionează să sprijine proiecte de protecţie împotriva schimbărilor climatice finanţate de UE.

Unii eurodeputaţi şi-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea că Pactul ecologic ar putea duce la diminuarea competitivităţii întreprinderilor europene şi au vrut să afle intenţiile Comisiei de sprijinire a IMM-urilor în acest context.


 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.