Fumatul expune fumătorii la un risc extrem de dezvoltare a bolilor asociate - este un adevăr incontestabil. Se estimează că 8 milioane de decese pe an în întreaga lume sunt atribuite fumatului. Doar renunţarea completă sau decizia de a nu te apuca de fumat pot elimina acest risc. Totuşi, utilizarea unor produse alternative fără fum ar putea să limiteze pe cât posibil acest pericol pentru fumători, pe care îi poate aduce cu mulţi paşi mai aproape de decizia de a renunţa la acest obicei foarte dăunător.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Obiectivul reducerii efectelor nocive ale tutunului (THR) este să însoţească acei fumători de ţigări care nu renunţă spre trecerea la produse fără ardere, care, deşi nu sunt lipsite de riscuri, urmăresc reducerea expunerii la substanţe toxice. În acest sens, dezvoltarea de produse mai puţin nocive urmăreşte un plan elaborat, în 7 paşi puşi la punct de specialiştii în domeniu:

1. Primul şi cel mai important e să se asigure că au un produs robust, rezistent, care produce aerosoli.

2. Urmează analiza chimică şi fizică a acestor aerosoli.

3. Standardele toxicologice impun niveluri reduse de compuşi cu potenţial nociv.

4. Reducerea nivelului toxic din aerosoli se face în conformitate cu sistemele toxicologice.

5. Toţi aceşti paşi sunt necesari înainte de studiile clinice, la care participă voluntar doar adulţi fumători, adică cei care deja au adoptat acest obicei şi care nu sunt expuşi la riscuri suplimentare.

6. Ulterior, percepţia şi comportamentul consumatorilor arată cum ar trebui să fie folosite produsele şi care sunt riscurile relative în comparaţie cu continuarea fumatului.

7. Iar când toate aceste date au fost strânse şi prezentate autorităţilor în domeniu, se trece la studiile de piaţă, în care este monitorizat în continuare felul în care sunt folosite produsele care confirmă sau infirmă în realitate evaluările iniţiale.

Astăzi, există pe piaţă o multitudine de produse fără fum. Unele înlocuiesc nicotina neinhalabil, altele o eliberează oral, unele dintre ele conţin tutun, altele nu. Toate acestea încearcă să răspundă nevoilor consumatorilor şi să atingă nivelul de satisfacţie asociat acestui obicei. Toate acestea sunt fundamental diferite de ţigări. Aceasta deoarece produsele fără fum încălzesc tutunul în loc să-l ardă, în timp ce, în cazul ţigărilor, tutunul este ars.

Arderea sau combustia dă naştere fumului, un aerosol toxic care conţine particule solide, picături lichide şi niveluri ridicate de compuşi chimici. Eliminarea arderii şi reducerea temperaturii la care este încălzit tutunul reduce automat şi nivelul compuşilor nocivi. În industria produselor alternative fără fum, acest nivel este scăzut cu 90-95% comparativ cu fumul de ţigară. Dezvoltarea de produse care pot să reducă nivelul de componente nocive sau potenţial novice are, deci, ca rezultat scăderea expunerii la riscuri a acelor adulţi care altfel ar continua să fumeze.

Un alt aspect  important este nicotina. Majoritatea produselor fără fum conţin nicotină care produce dependenţă şi nu e lipsită de riscuri. Totuşi, nicotina e un element definitoriu al acestui obicei, la fel ca rutina în sine şi gustul. Produsele fără fum corespund acestor aşteptări, chiar dacă nu ard tutunul.

Nivelul de satisfacţie rămâne un element extrem de important pentru fumători. Este unul dintre motivele pentru care marile companii producătoare în domeniu investesc sume colosale în cercetare. „Poţi să ai cele mai bune produse din lume ca să reduci obiceiul fumatului, dar dacă ele nu asigură un nivel suficient de satisfacţie, atunci oamenii nu-l vor folosi, deci nu vor exista beneficii la nivelul populaţiei, iar impactul va fi aproape zero”, spune Gizelle Baker, VP Global Scientific Engagement la Philip Morris International, compania care a făcut publice aceste informaţii în cadrul unui eveniment online. Astfel, mulţi fumători adulţi ar continua să fumeze şi să nu renunţe complet la ţigări ca să treacă la aceste produse. „Dacă reuşeşti să îi faci să se schimbe şi, în acelaşi timp, să scazi şi numărul nefumătorilor care ar vrea să înceapă să le folosească, abia atunci poţi să ai un adevărat impact la nivelul populaţiei.

Astăzi, aproximativ 1,8 miliarde de femei şi bărbaţi continuă să fumeze, arată datele OMS. Trecerea la alternativele fără fum ar putea să scadă numărul acestora la aproape jumătate în următorii 2 ani, estimează aceleaşi statistici.

(Articol susţinut de Philip Morris)

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.