Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean îşi exprimă îndoiala faţă de faptul că niciunul dintre cei patru candidaţi la funcţia de procuror-şef al DNA nu a îndeplinit condiţiile pentru această funcţie, aşa cum a anunţat Ministerul Justiţiei, el spunând că mai degrabă candidaţii nu au îndeplinit pretenţiile celor din comisia de examinare. "Toţi au funcţii foarte mari şi să spui că niciunul nu îndeplineşte criteriile înseamnă că nu au răspuns la pretenţiile pe care cei care au examinat le aveau faţă de această funcţie", a afirmat Zegrean.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Eu nu-l suspectez de nimic rău pe domnul ministru, pentru că este vorba de o comisie acolo, înţeleg că a fost o comisie care a stat de vorbă cu aceşti patru candidaţi. Probabil că această comisie a ajuns la concluzia că niciunul nu îndeplineşte condiţiile de a fi procuror-şef DNA. Deşi am anumite îndoieli, pentru că trei dintre ei sunt chiar în structurile de conducere a DNA. Mă gândeam că procurorul-şef adjunct (Marius Iacob, n.r.) îndeplinea condiţiile pentru a fi acolo, pentru că dacă ar fi să luăm în serios ce se întâmplă, ar trebui ca ei să-şi dea demisia, dacă niciunul dintre ei nu îndeplinesc condiţiile pentru a fi procuror-şef DNA, nici pe cea de adjunct nu o pot îndeplini, pentru că sunt momente când trebuie să-l înlocuiască pe procurorul şef”, a declarat vineri Augustin Zegrean, într-o intervenţie telefonică la Digi24.

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a spus că mai degrabă cei patru candidaţi nu au îndeplinit pretenţiile celor din comisia de examinare, nu condiţiile. Întrebat dacă munca procurorilor a fost descurajată de Ministerul Justiţiei prin această respingere, Zegrean a spus că a fost desconsiderată.

"Descurajată, nu, a fost desconsiderată. Nu cred că descurajată, pentru că ei nu cred că sunt atât de speriaţi de acest eşec. Toţi au funcţii foarte mari şi să spui că niciunul nu îndeplineşte criteriile înseamnă că nu au răspuns la pretenţiile pe care cei care au examinat le aveau faţă de această funcţie”, a explicat Zegrean.

El este de părere că nici Ministerul Justiţiei nu se grăbeşte în alegerea unui nou procuror-şef al DNA, pentru că poate procurorul şef interimar Anca Jurma este potrivită pentru această funcţie şi poate sta încă şase luni în funcţie după finalizarea interimatului.

"Eu am mai spus-o şi o repet: instituţia nu trebuie să stea într-o persoană. Instituţia trebuie să stea independentă de cei care o conduc şi care stau vremelnic în fruntea ei. Instituţia funcţionează deja din 2004 şi cei care sunt acolo şi ştiu deja ce au de făcut şi cred că instituţia poate funcţiona şi fără procuror-şef. Dacă instituţiile sunt consolidate, nu este o mare spaimă faptul că lipseşte conducătorul. Probabil că domnul Toader poate chiar pe asta se bazează, că instituţia funcţionează”, a mai spus Toader.

Procedura de selecţie pentru postul de procuror-şef al DNA va fi reluată, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nefăcând nicio propunere din cei patru candidaţi pentru conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie. "În urma desfăşurării procedurii de selecţie, vă aducem la cunoştinţă faptul că nu se va face o propunere de numire în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie dintre candidaţii participanţi, procedura urmând a fi reluată", a anunţat Ministerul Justiţiei. Instituţia susţine că niciunul dintre candidaţi nu îndeplineşte cerinţele necesare desemnării pentru această funcţie.

Cei patru candidaţi pentru postul de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie au fost Florentina Mirică, procurorul şef al Serviciului combatere a corupţiei în justiţie din DNA, procurorul şef adjunct al DNA Marius Iacob, procurorul şef al Secţiei judiciare penale din DNA Elena Grecu şi Cristian Lazăr, adjunctul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.