Şefa ICCJ Cristina Tarcea a declarat miercuri, înainte de a fi audiată de Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM în cazul completelor de cinci judecători, că acţiuneaa împotriva sa este un abuz, avertizând că are multe declaraţii interesante de făcut despre discuţii avute cu preşedintele Curţii Constituţionale Valer Dorneanu sau cu Avocatul Poporului Victor Ciorbea. Preşedintele ICCJ Cristina Tarcea, a declarat miercuri, după ce discutarea cazului său în Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM a fost amânată, că întâlnirea cu preşedintele CCR Valer Dorneanu, despre care vorbise şi la sosirea la CSM, a avut loc pe întuneric şi că a fost pusă să-şi lase telefonul în anticameră. Ea precizat şi că amânarea discuţiilor din CSM a fost decisă după ce a recuzat patru judecătoare pe care le-a acuzat, printre altele, de antepronunţare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI UPDATE - Şefa ICCJ, la Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM: E un abuz. Acţiunea are vădit caracter politic / Discuţia a fost amânată/Declaraţii ale lui Tarcea despre o discuţie "în întuneric" cu preşedintele CCR

"Este un abuz. O să vedeţi de ce apreciez că este un abuz", a afirmat şefa ICCJ.

Solicitată să îşi argumenteze afirmaţia, Tarcea a declarat: "Vă aduceţi aminte de interesul direct al preşedintelui Camerei Deputaţilor în organizarea completurilor de 5 judecători? De aceea am spus că am multe declaraţii interesante de făcut despre o discuţie pe care am avut-o cu preşedintele Curţii Constituţionale legat de constatarea conflictului de constituţionalitate, despre o discuţie la fel de interesantă cu domnul Ciorbea. Dar toate la timpul lor".

De asemenea, ea a distribuit jurnaliştilor aflaţi la CSM mai multe pagini în care afirmă că acţiunea disciplinară împotrva sa are "vădit caracter politic" şi are loc în contextul în care sistemul juridic este subminat sub pretextul reformării. Ea reclamă faptul că în 2018 au fost iniţiate toate procedurile pentru schimbarea persoanelor cu funcţii de conducere de la toate instituţiile din sistemul judiciar.

Ea afirmă că procedura disciplinară împotriva sa este necesară pentru că preşedintele ICCJ nu poate fi revocat decât pentru management necorespunzător sau în urma aplicării unei sancţiuni disciplinare.

Inspecţia Judiciară a anunţat, în 19 decembrie 2018, că a demarat acţiunea disciplinară faţă de Iulia Cristina Tarcea, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru ”refuzul nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu şi nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor”. Acţiunea vizează constituirea completurilor de cinci şi de doi judecători,  în principal pentru ”refuzul nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu şi nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor, abateri disciplinare prevăzute de art. 99 lit. f) şi o) din Legea nr. 303/2004”.

”În privinţa abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. f), inspectorii judiciari au reţinut că preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a refuzat nejustificat să îndeplinească îndatoririle de serviciu cu privire la constituirea completurilor de 5 şi de 2 judecători prevăzute la art. 31 alin. (1) lit. b) şi art. 32 din Legea nr. 304/2004, modificată şi completată prin Legea nr. 207/2018. Cu referire la abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. o), s-a reţinut că, prin refuzul de a implementa dispoziţiile de imediată aplicare ale Legii nr.207/2018 anterior menţionate, 40 de cauze de competenţa completurilor de 5 judecători şi 11 cauze de competenţa completurilor de 2 judecători nu au fost repartizate aleatoriu unor completuri în compunerea prevăzută de legea în vigoare la data înregistrării lor”, anunţa Inspecţia Judiciară.

Reprezentanţii instituţiei au precizat atunci că acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la răspunderea judecătorului în cauză.

 
 

 

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.